Италианската икономика е в много по-добра форма, отколкото преди миналите

...
Италианската икономика е в много по-добра форма, отколкото преди миналите
Коментари Харесай

5 предизвикателства пред следващия премиер на Италия

Италианската стопанска система е в доста по-добра форма, в сравнение с преди предишните общи избори през 2013 година Тогава брутният вътрешен артикул на страната беше с 10% по-нисък спрямо 2008 година, съвсем 1 млн. работни места бяха закрити, а банките трупаха неприятни заеми.

Сега Брутният вътрешен продукт към този момент трета поредна година пораства, безработицата понижава, а банките са по-стабилни. И въпреки всичко, налице е закъснение в съпоставяне другите развити страни, а икономическото неодобрение не е изчезнало.
„ Файненшъл Таймс ” преглежда главните стопански провокации, пред които ще се изправи идващият министър председател на страната.

Италия е „на прав път“, съобщи министър председателят на страната Паоло Джентилони на форумa в Давос през януари. Производството е с 4% по-високо от 2013 година, а икономистите не престават да работят върху прогнозите за растеж през тази година. И въпреки всичко, икономическият напредък на страната остава измежду най-бавните в Европа. Италия е и измежду дребното стопански системи в границите на Организацията за икономическо съдействие и развиване, където производството още не се е върнало към стойностите отпреди рецесията. Изоставането по отношение на равнищата от 2007 година е второ по величина след Гърция.

Един сходен проблем е, че Италия демонстрира най-слаба продуктивност измежду страните от Г-7.Бавният растеж значи, че италианският бизнес се нуждае от от ден на ден хора, с цел да създава същата стойност като други огромни стопански системи.
Високият държавен дълг е измежду „най-наболелите проблеми на Италия“, споделя Никола Нобиле от Oxford Economics. Дългът на Италия е трети по величина измежду 34-те страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз, след тези на Япония и Гърция, и е гореща тематика в връзките на страната с Европейски Съюз. От 2007 година насам дългът се е покачил с 33 процентни пункта, до 132% от Брутният вътрешен продукт, главно вследствие на намаляващите държавни доходи и свиването на действителния Брутният вътрешен продукт.

Според Мауро Пису, началник на бюрото на Организацията за икономическо сътрудничество и раз в Италия, наклонността най-накрая се обръща „благодарение на рационалната фискална политика, по-ниските лихвени проценти и ускоряващия се растеж на БВП“. Но високото равнище на задлъжнялост трансформира вероятно внезапно покачване на лихвените проценти в „сериозен риск за динамичността на държавния дълг“ и не оставя място за понижаване на налози или увеличение на обществени разноски, обещавани в манифестите на множеството партии.

От септември 2013 година насам стопанската система е съумяла да сътвори над 1 млн. работни места, само че равнищата на безработицата остават доста над равнищата отпреди рецесията. Един от всеки трима души на възраст под 25 години е незает, а измежду страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз в Италия има най-голям дял младежи, които нито работят, нито учат. Нещо повече, Италия демонстрира второ най-високо равнище на незаетост измежду неотдавна дипломираните от всички страни в Европейски Съюз, изпреварвана единствено от Гърция. Икономическото отчаяние измежду младежта е съществена причина за приключването на мозъци от страната. Банковият бранш „е по-стабилен, в сравнение с преди две или три години“, споделя господин Пису. Икономическите усъвършенствания, натискът от страна на регулаторите и промените, ориентирани към вложителите, доведоха до понижаване на неприятните заеми в банките. Според Марко Трояно от Scope Ratings, предходната година е била „крайъгълен камък по повод здравето на италианските банки“, а рекапитализацията на главните проблематични институции е довела до „значително усъвършенствана картина на качеството на активите в целия сектор“.

Но италианските банки към момента имат най-голям дял необслужван дълг в Европейски Съюз, което лимитира способността им да отпускат нови заеми. „Предизвикателството за 2018 година е в по-нататъшно понижаване на размера неприятни заеми, и в осъществяване на някои спомагателни финансови нараствания, изключително при по-слабите играчи“, споделя Трояно.
През последните няколко години Италия е „постигнала забележителен напредък“ в тенденция на по-благоприятна бизнес среда, споделя Лоренцо Кодоньо от LC Macro Advisors. През 2006 година Италия заема едвам 156-о място в световната ранглиста на Световната банка за лекост на правене на бизнес – 110 позиции по-ниско, в сравнение с е сега. Сега страната се подрежда измежду най-добре представилите се по множеството индикатори, в това число този за лекост на пускане на бизнес.
Италия „значително е повишила привлекателността си като капиталова дестинация измежду развитите икономики“, споделя Донато Яковоне от Ernst & Young. Въпреки това, още е налице закъснение. Стойността на директните задгранични вложения „ на зелено ” в страната за последните 10 години е на половина от тази на Франция. Политиките „ще би трябвало да бъдат поддържани дълготрайно, споделя господин Пису, задграничните вложители избират стабилност“.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР