Италианката София Годжа спечели спускането от Световната купа по ски

...
Италианката София Годжа спечели спускането от Световната купа по ски
Коментари Харесай

София Годжа спечели пред родна публика

Италианката София Годжа завоюва спускането от Световната купа по ски алпийски дисциплини за дами пред родна аудитория в Кортина Д`Ампецо.

Същата писта ще бъде хазаин на стартовете в алпийските ски на зимните олимпийски игри през 2026 година.

Олимпийската шампионка от Пьончан 2018 и вицешампионка от Пекин 2022 Годжа финишира първа за 1:33.47 минути. Тя записа четвърти триумф за сезона, 16-и в втурване и общо 21-и в кариерата си в Световната купа.

Двукратната международна шампионка в спускането от Занкт Мориц 2017 и Оре 2019 Илка Щухец (Словения) зае второто място с закъснение от 13 стотни от секундата, а на трета позиция приключи германката Кира Вайдъл с пасив от 36 стотни.

Четирикратната носителка на Големия бистър глобус Микаела Шифрин (САЩ) даде четвърто време в днешното втурване, финиширайки на 50 стотни от Годжа.

Така тя не съумя да запише 83-а победа в кариерата си и да усъвършенства върха на своята сънародничка Линдзи Вон. Шифрин и Вон имат по 82 триумфа досега.

Златната медалистка от Пекин 2022 Корин Сутер от Швейцария падна тежко, само че се отърва без съществени травми.

Още два старта предстоят в Кортина Д`Ампецо през уикенда - още едно втурване в събота и супергигантски слалом в неделя.

Шифрин беше по-бърза от Годжа през първите три бранша на пистата, само че приключи с 50 стотни закъснение.

Вон счупи предходния връх за най-вече победи на Анемари Мозер-Прьол от 62 победи, преди осем години в Кортина.

Вон се отдръпна от спорта преди четири години, когато травми прекъснаха кариерата й. Шифрин също се приближава до върха на Ингемар Стенмарк от 86 победи.

В генералното нареждане за Световната купа лидерка е Микаела Шифрин с 1245 точки, пред Петра Влъхова (Словакия) със 796 и Лара Гут-Бехрами с 681 точки, която през днешния ден остана на пето място.

София Годжа води в класирането за дребния бистър глобус в спускането с 480 точки, пред Щухец с 272 и Елена Куртони (Италия) с 218 точки.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР