Италианецът Давид-Мария Сасоли е новият председател на Европейския парламент Важните

...
Италианецът Давид-Мария Сасоли е новият председател на Европейския парламент Важните
Коментари Харесай

Вечерни новини: Ключовите постове в ЕС са раздадени, България не получи нищо

Италианецът Давид-Мария Сасоли е новият ръководител на Европейския парламент

Важните постове в Брюксел най-сетне са раздадени. Добрите шансове на България бяха проиграни от Борисов и страната ни не получи нищо. Това обаче не попречи на премиера стремително след завръщането си да покаже самочувствие и да влезе в нормалната си роля на едноличен шеф на страната. За няма и половин ден той се похвали с на процедура унищожената контрабанда на цигари, намалелия миграционен напън, наказаните трафиканти и още и още. Предупреди лекарите да не злоупотребяват с подправени болнични и решения за ТЕЛК и даде обещание огромно напръскване против комари по Дунав.

Иначе жегата в България е в разгара си, оценките от изпитите на седмокласниците за поредна година са доста неприятни (средно 3.60 по математика и 4.33 по литература), а откакто към този момент контролираха други " значими " проблеми като да вземем за пример шума, в този момент законотворците ни се захванаха с домашните кучета и одобриха на първо четене високи санкции за разходките им без мотиви и намордници.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък НАЙ-ВАЖНОТО

Висшите постове в Брюксел са раздадени, България не получи нищо

Новият ръководител на Европейския парламент (ЕП) е италианецът социалист Давид-Мария Сасоли. Той съумя да събере нужните гласове при втория кръг на гласоподаване, изпреварвайки другите трима претенденти: Ска Келер от " Зелените ", Сира Рего от " Европейска обединена левица " и чеха Ян Захрадил от " Европейските консерватори и реформисти ". Сасоли беше номиниран за поста от групата на социалистите и демократите, макар рекомендацията на Европейския съвет това да е Сергей Станишев. Той трябваше да оглави Екологичен потенциал за 2.5 година, а след него Манфред Вебер от ЕНП за същия период. Станишев обаче се отхвърли, откакто стана ясно, че в левицата има неодобрение от договореностите в Брюксел. Вебер също се отдръпна.

Социалистите получиха председателското място в Екологичен потенциал като част от пакета постове, за който се споразумяха държавните ръководители на страните членки след маратон, траял три дни. Останалите основни места са поделени по този начин: министърът на защитата на Германия Урсула фон дер Лайен ще е ръководител на Европейска комисия, а французойката Кристин Лагард, до момента началник на МВФ, ще поеме ЕЦБ. Председател на Европейския съвет ще е белгиецът Шарл Мишел, а външен министър на Европейски Съюз - испанецът Жозеп Борел.

Така България и Източна Европа останаха без собствен представител на значими позиции в Европейски Съюз. Името на Кристалина Георгиева бе споменавано за няколко от тях, само че в последна сметка отпадна, откакто Бойко Борисов сподели съмнения и даже отхвърли България да получи поста на посланик номер 1. За сметка на това Германия и Франция демонстрираха, че са същинските водачи на съюза. Позициите си ускори и Испания.

ГЕРБ най-вероятно ще успее да прокара 1 лева на глас за партийно финансиране

Въпреки че от Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ към момента нямат безапелационна позиция, благодарение на " Атака " и на " Воля " ръководещите от ГЕРБ най-вероятно ще съумеят да прокарат смяната в Закона за бюджета, с която партиите ще получават от страната по 1 лева на извоюван глас вместо сегашните 11 лева Това стана ясно след срещата на ръководителя на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова с съдружните сътрудници през днешния ден. Въпреки многото възражения към този модел, ръководещите наподобява желаят твърдо да се придържат към него. Възможно е поправката да влезе в пленарна зала още на следващия ден като изключителна точка в дневния ред. Така тя ще важи за третото и четвъртото тримесечие на 2019 година

По-големите промени в механизма за финансиране на партиите към момента са надалеч от гласоподаване, макар че ръководещите бяха дали обещание съвещания с другите партии по тематиката. Това на процедура не се случи. Разговорите ще стартират едвам след орязването на сегашните пари, което ще важи единствено за тази година. Висящи остават въпроси като ще се позволи ли безкрайно финансиране от компании, както оферираше Движение за права и свободи, ще има ли по-висока държавна дотация, само че с оптимален таван, или пък ще се планува % от минималната работна заплата.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

" В края на краищата Европа е жена "

Досегашният ръководител на Европейския съвет Доналд Туск за избора на германката Урсула фон дер Лайен за ръководител на Европейска комисия и на Кристин Лагард за шеф на ЕЦБ

ТРАГЕДИЯ НА ДЕНЯ

Десетки са жертвите в либийски мигрантски център след въздушен удар

[Reuters]
Най-малко 44 души бяха убити, а над 130 са ранени при въздушен удар против център за задържане на мигранти до либийската столица Триполи, оповестиха международните организации. Според формалните управляващи ударът бил нанесен от силите на маршал Халифа Хафтар, които от три месеца се пробват да завладяват столицата Триполи, където пък е основано интернационално приетото държавно управление на националното единодушие на премиера Файез Сарадж.

Повечето от починалите са бежанци от Субсахарска Африка, измежду които деца и дами. В лагера е имало над 600 мигранти от Еритрея, Етиопия, Сомалия, Судан и други В лагери в Либия има няколко хиляди бежанци. Те са ръководят от милиции, които съгласно интернационалните организации постоянно прибягват до изтезания и други нарушавания на човешките права.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Нискотарифният авиопревозвач Ryanair ще има нов маршрут от София - до летище East Midlands във Англия, на към час и половина път до Нотингам. Полетите ще стартират от януари 2020 година, а от компанията настояват, че към този момент могат да се резервират дати до 28 март 2020 година

Предсрочните избори в Австрия ще бъдат на 29 септември, реши държавното управление. До изключителния избор се стигна, откакто държавното управление на Себастиан Курц не оцеля при избор на съмнение в Народното събрание. Кризата стартира с оставката на вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе, обвинен в търговия с въздействие.

Министърът на правораздаването Данаил Кирилов заяви, че ще уволни шефа на пандизите и арестите Васил Миладинов. След писмо от 18 страници на арестантката Евгения Банева за ужасните условия, в които се намира, министърът е бил в понеделник на изненадваща ревизия в следствения арест на ул. " Г.М. Димитров ", само че не е ясно дали това е повода за отстраняването на Миладинов.

Европейска комисия отдръпна опасността си за дисциплинарни дейности против Италия, откакто Рим предприе дейности, с цел да вкара растящия си дълг в границите на допустимото съгласно фискалните правила на блока. Брюксел удостовери, че държавното управление е подхванало спомагателни старания, с цел да компенсира частично утежняването на структурния баланс през 2018.

СПОРТ
Женският тим на Съединени американски щати по футбол се класира за трети следващ край на Световното състезание

[Reuters]
Световният първенец по футбол за дами - Съединени американски щати, ще пази купата си във финала на шампионата във Франция, откакто нощес завоюва с 2:1 против Англия във трогателен и доста оспорван мач. Отборът на Съединени американски щати се класира за трети следващ и общо пети край и ще преследва четвъртата си купа.

Интересът към Световния шампионат по футбол за дами и особено към тима на Съединени американски щати внезапно скочи в последните дни, като за това способстваха и пререкания сред звездата на " янките " Меган Рапино (в центъра на снимката) и Доналд Тръмп. Рапино, която е и деятел за правата на дамите и ЛГБТ общността, съобщи, че няма да посети Белия дом, в случай че Съединени американски щати завоюва международната купа, тъй като Тръмп олоцетворява всичко, против което тя се бори. Президентът пък я упрекна в Туитър, че " демонстрира пренебрежение към своята татковина " и я посъветва " първо да завоюва, преди да приказва ". Веднага по-късно Рапино стана воин в осминафинала с Испания и четвъртфинала с Франция, като и в двата мача вкара по два гола за успехите на тима си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР