Историята започва през миналата година, когато е създадена компанията САМАРМ,

...
Историята започва през миналата година, когато е създадена компанията САМАРМ,
Коментари Харесай

BG компания готова да прави бронирани бойни машини за родната армия

Историята стартира през предходната година, когато е основана компанията САМАРМ, чието име носи и серията създавани от нея бронирани машини. САМАРМ не се появява от нищото.

Тя стъпва въз основата, ноу-хауто и мощностите на завода Самел 90 в Самоков и интернационалната компания Интернешънъл Арморд Груп /IAG/.

Самел 90 е добре прочут с производството си в региона на военната връзка, и най-много с прословутите си заглушители. От известно време създава комплицирани елементи и съставни елементи за разнообразни клиенти с помощта на най-новите си високо софтуерни машини. За последните 20 години в завода са направени вложения за над 80 млн. лв., написа "Труд ".

Над 80% от продукцията е предопределена за експорт. Голяма част от продуктите на компанията се употребяват при разнообразни интервенции в доста горещи точки на света, в това число за защита на президенти, министри и други лица.

Фирмата непрекъснато обновява индустриалните си мощности си в търсене на нови пазари и клиенти.

От известно време Самел 90 работи по план за швейцарска компания за произвеждане на части за бронирани бойни машини.

International Armored Group (IAG) е водач в промишлеността на профилираното произвеждане на бронирани коли с над 20 години изчерпателен опит. Тя има над 500 чиновници и фабрики в Обединените Арабски Емирства, България и Турция, като индустриалният потенциал на компанията е 250 бронирани автомобила на месец.

Днес хиляди коли, носещи логото на IAG се употребяват в едни от най-враждебните зони в света и са доказателство за първокласното качество. През миналите години, машината Guardian APC беше сполучливо употребен в редица задачи, включващи битка с тероризма в Ирак и по-специално против Ислямска Държава.

Компанията е учредена от българина инж. Д-р Антон Стефов през далечната 1996, когато той открива първия цех в Канада, а малко по-късно и различен в Щатите. Антон Стефов е от тези забележителни българи-родолюбци, постигнали триумф в своята активност в чужбина, които желаят да се завърнат и да допринесат за развиването на българската промишленост.

Самарм има към този момент създадени прототипи на няколко типа бронирани машини с колесна база 4х4. В момента се приготвят прототипи на машини с колесна база 6х6 и 8х8. Целта е да се развие цялостната гама и вариация на коли, като се употребява единна платформа – т.е. да се оферират на клиентите подготвени решения на платформа, която да може да се модифицира като бойна машина или помощен автомобил – да вземем за пример кола за спешна помощ, транспортен модел, разследваща и така нататък

Произвежданите бронирани коли, според от условията на клиента, ще бъдат предлагани и с интегрирани в тях подсистеми – да вземем за пример отдалечено управляема купола, информационно съоръжение, разнообразни типове радиосмутители, системи за разузнаване, инженерно съоръжение и други освен това с доста висока степен на балистична и противоминна отбрана.

Самарм показа към този момент своите артикули на редица военни и профилирани изложби, като Хемус 2018 – България, Eurosatory 2018 – Париж, Франция, IDEX 2019 – Абу Даби, ОАЕ, IDEF 2019 – Истанбул, Турция и DSEi 2019 – Лондон като има емфатичен интерес към машините.

Този интерес е подбуден от комбиниране на редица фактори, като доста по-ниска цена от други аналози, висока степен на отбрана на личния състав, опция да се отговори на разнообразни условия на клиента, лесна поддръжка и други.

Самарм планува произвеждане и доставка на бойни бронирани машини за българската войска, както и за други армии и консуматори в света.

Важно за Българската войска ще бъде доста по-ниската цена на придобиване /поне с 30% по-малко от аналогични системи/ при доста висока степен на отбрана, по-лесна поддръжка през целия витален цикъл, опция за производство на разнообразни модификации според от потребностите на армията ни, добавена стойност за българската стопанска система, спомагателни работни места и доста други.

Директорът на Самел 90 инж. Петър Георгиев е уверен, че Самарм може да бъде главната бойна машина на Българската войска и се надява, че Министерството на защитата ще посрещне с интерес новата разработка.

От компанията плануват да стартират съответни диалози с Министерството на защитата по отношение на опциите за модернизиране на армията ни с новите машини, още повече, че от страна на министерството неведнъж е заявявано, че приоритет е асимилиране на произвеждане в България.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР