Историята на съдовете е стартирала от най-древни времена. Керамичното изкуство

...
Историята на съдовете е стартирала от най-древни времена. Керамичното изкуство
Коментари Харесай

Първите чинии били четириъгълни

Историята на съдовете е стартирала от най-древни времена. Керамичното изкуство е едно от най-древните на Земята. Основа за него е глината, която е налична на всички места и историците считат, че грънчарството е било поминък още в първообщинния строй.

По това време обаче с този поминък са се занимавали гени. Върху антични керамични съдове са открити отпечатъци от женски пръсти. Истинските чинии обаче се появили преди 600 години във Франция.

Те били четириъгълни. В Русия пък се предпочитали съдове, които били направени от чисто злато или сребро – това било приоритет на най-богатите фамилии и на дворцовия антураж.

Един от най-големите сребърни сервизи, подарен от съветската императрица Екатерина Втора на любовника си Григорий Орлов, тежал над два тона. Но доста преди да се появят чиниите, се появили приборите.

 Нож

Пръв бил ножът. Той се изготвял от първобитните хора, като с каменни ножове се разфасовали труповете на убитите животни, само че не се употребявали по време на храненето. В епохата на неолита типът на ножа се трансформирал.

Той замязял на актуалните ножове, станал тъничък и дълъг. В Древен Рим специалността на ножаря била от най-разпространените. Тогава ножовете се правели от стомана. Но в ежедневна приложимост ножът влезнал едвам през петнадесети век, и то единствено в богатите домове.

Това били красиви предмети с дръжки от слонова кост или скъпа дървесина. С появяването на порцелана в Европа станали съвременни ножовете с порцеланови дръжки, които се украсявали с фигури на животни и птици.

До седемнадесети век ножовете били с изострен връх и се употребили освен за нарязване на месо, само че и вместо съчка за зъби. Това не изглеждало добре, по тази причина френският кардинал Ришельо заповядал ножовете за хранене да се вършат със объл връх.

Първите лъжици били направени от обгорена глина и представлявали полукълбо с ръкохватка. В Древна Европа ги изработвали най-вече от дърво, а в Египет – от слонова кост, камък и дърво.

Сребърни и златни лъжици употребили единствено аристократите и то от тринадесети век насам. Металните станали известни през десети век. Вилицата се появила през девети век в Средния Изток.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР