Историята на рода, чиито потомци имат малко петънце на челото,

...
Историята на рода, чиито потомци имат малко петънце на челото,
Коментари Харесай

Звезда на челото - ново заглавие от Борис Акунин

Историята на рода, чиито потомци имат малко петънце на челото, продължава във времената на татаро-монголското настъпление.
Разпокъсаните и враждуващи между тях княжества са лесна плячка за ордите на монголските ханове и техните васали и съдружници. Кървавата картина се рисува с огън и меч както от завоеватели, по този начин и от победени.
Самотникът Манул, дете на монголските степи, минава през живота с едно-единствено живо създание, което обича повече от всичко на света - звездочелата си кобила. Когато взема в плен дъщерята на победения съветски княз Ингвар, която също е белязана със звезда на челото, животът на Манул се трансформира изцяло…
Рус е подчинена съвсем до дъно, само че тук-там съпротивата против нашествениците към момента продължава. Някои от княжествата към този момент са съдружници на ордата, други остават настрани от спора. Малцина са подготвени да потеглят на бран против страховитата армия на хан Мамай.
В тези смутни времена радостният апаш и хаймана Яшка, белязан по челото и по рождение, и поради нарушение, живее от ден за ден на гърба на лековерните и мечтае за огромното благосъстояние. Съдбата го среща с всезнаещия, индиферентен и мистериозен ханзейски търговец Бох и неговата неотлъчна сянка, страховития Габриел. Срещите с тях ще научат хитроумния Яшка на доста неща и ще го въвлекат в съдбоносния конфликт сред армиите на княз Дмитрий Донски и хан Мамай на Куликово поле.
Борис Акунин е креативният псевдоним на Григорий Чхартишвили, лингвист, книжовен критик, преводач и публицист, японист с интернационална популярност. Работил като заместител основен редактор на списание " Иностранния литература ”, основен редактор на двайсеттомната " Антология на японската литература ”, ръководител на мегапроекта " Пушкинска библиотека ”, през 1998 година Акунин стартира реализацията на своя книжовен план под общия надпис “Приключенията на Ераст Фандорин ”, чиято цел е във всяко заглавие да бъде показана една от разновидностите на класическия престъпен разказ.
За малко време поредицата прави Акунин един от най-четените създатели в Русия, придобил надали не именита известност, негови творби се екранизират ( ”Азазел ”, " Статски консултант ”, " Турски гамбит ”). Неговите блестящи исторически мистериии от поредиците " Приключенията на Ераст Фандорин ”, " Приключенията на сестра Пелагия ” и " Приключенията на магистъра ” възстановяват положителното име на известната литература. През 2000 година Акунин е разгласен за Писател на годината в Русия, номиниран за премията " Смирноф-Букър ”. Романите на Акунин се превеждат и издават във Англия, Италия, Франция, Япония, Германия и други страни. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР