Историята на най-мощната ракета носител на Китай - Long March-5B,

...
Историята на най-мощната ракета носител на Китай - Long March-5B,
Коментари Харесай

Иновациите в ракетния двигател Long March -5B разкриват космическия капацитет на Китай

Историята на най-мощната ракета притежател на Китай - Long March-5B, е от значително значение за Китайската галактическа станция. Нейната задача е да изведе големи галактически апарати в орбита. Китайската галактическа станция се състои от един главен модул и два лабораторни модула. Всеки модул е голям и тежи над 20 тона. Ракетата Long March-5B употребява голям брой софтуерни нововъведения, зад които стоят години старания и разработки на китайските експерти, предава .

Двигателят, който задвижва ракетата, е образно доказателство за нововъведенията в галактическата стратегия на Китай. Изграждането на ракетния мотор беше една от най-предизвикателните задания в галактическата стратегия на Китай, тъй като изисква доста новаторски прецизни софтуерни решения. Двигателят на Long March-5B употребява течен водород, течен О2 и керосин като горива. Тази композиция се нуждае от години проучвания и проби, с цел да се доближи до сполучливото политане.

Двигателят също по този начин е построен от напълно нови материали и суперсплави, с цел да издържи на невероятната температура до 3000 градуса по Целзий при запалване. Разработването на суперсплави, подобаващи за ракетата, беше първият проблем, с който се заеха учените, когато страната утвърди плана за планиране на мотор с течен О2 и керосин през 2000 година Суперсплавите, създадени от Китай за ракетата, демонстрират изключителни характерности и към този момент са употребявани в редица други национални плана. Процесът по създаването на мотор с течен О2 и керосин също докара до новаторското създаване на над 50 нови материала.

Друга значима стъпка в процеса беше създаването на самия мотор на ракетата. Да се доближи сполучлив резултат в този развой изобщо не се оказва лесна задача – през 2001 година моторът се провали в четири теста с две поредни детонации, а 5 години по-късно - през 2006 година моторът към този момент съумява да доближи цялостна оперативна мощ за 600 секунди. Само 10 години по-късно през 2016 година, моторът с течен О2 и керосин извърши първата си задача в първия полет на Long March-5. От тогава този мотор сполучливо се ползва в доста други значими галактически задачи, в това число първата китайска задача на Марс, задачата Чан‘ъ-5 и изстрелването на главния модул на китайската галактическа станция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР