Историята между САЩ и България продължава да се развива и

...
Историята между САЩ и България продължава да се развива и
Коментари Харесай

Посланик Мертен: Аплодирам силните сигнали, които българското правителство изпраща във връзка с укрепването на връзките си с ЕС

„ Историята сред Съединени американски щати и България продължава да се развива и през днешния ден. Убеден съм, че главите, които пишем в този момент и в бъдеще, ще бъдат най-хубавите и най-интересните в нашата история. Стратегическото ни партньорство е по-силно от всеки път, с повече от 2 милиарда в двустранна търговия и непрекъснато разширяващи се връзки в разнообразни браншове – комерсиалния, културния, гражданския и обществения бранш ”. Това съобщи американският дипломат в България Кенет Мертен на събитие, проведено от Атлантическия клуб и водено от Соломон Паси, президент на организацията. Тази година се навършват 120 години от началото на дипломатическите връзки сред София и Вашингтон.

„ Аплодирам мощните сигнали, които българското държавно управление изпраща по отношение на укрепването на връзките си с Европейски Съюз “, сподели още Мертен.

В началото на речта си дипломатът спомена за американския публицист Джанюариъс Макгахан и за Джон Атанасов, чиято активност е доказателство за мощната връзка сред България и Съединени американски щати. Атанасов е празнуван като татко на актуалния компютър, а Макгахан събира интернационална поддръжка за Априлското въстание.
Мертен акцентира, че откогато е у нас,
се любува на всяка минута. И показа, че към този момент е посетил Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград, Рилския манастир и други красиви места в родината ни.

„ Виждаме голям капацитет за развиване на съдействие сред двете страни в сфери като превоз, киберсигурност, обучение, нововъведения, инфраструктура, енергетика и други ”, сподели още посланикът и посочи, че с диверсифицирането на енергийните доставки България си е осигурила по-голяма самостоятелност.

По думите му образованията, които двете държави организират дружно, ускоряват позициите на НАТО и ни разрешават да се оправим с бъдещи закани. “Стратегическите ни връзки в сигурността са основни, тъй като демокрацията е под опасност и би трябвало да бъде защитавана всеки ден ”, счита Мертен.

Той акцентира, че благодарение на редица страни, в това число и България, Украйна съумява да се опълчи на Русия.

“Има разлика сред съветските жители и дейностите на съветското държавно управление. Имаме почитание към съветските жители и техния принос към света – било то в региона на изкуството, нововъведенията, литературата. Но дейностите на техния президент бяха ненужни и доведоха до гибел и съсипия. Не можем да приемем ненужната и неоправдана агресия ”, уточни той.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР