История с щастлив край: Сони, който е отгледан в Дом

...
История с щастлив край: Сони, който е отгледан в Дом
Коментари Харесай

История с щастлив край: Изоставено дете завърши с отличие средно училище

История с благополучен край: Сони, който е отгледан в Дом за деца, лишени от родителска грижа, приключи с отличие учебно заведение. Напуска общественото жилище в Ново село, където беше през последните години, и скоро ще е в университета. Той е едни от тези, които съумяват да оправят, само че множеството от младежите като него нямат този късмет. Когато станат пълнолетни или завършат междинното учебно заведение, се изправят сами на прага на незнайното. Налага се да изоставен обществената услуга, само че оттук насетне остават на улицата, в случай че няма кой да се погрижи за тях.

Сони е бранш в дом за деца, лишени от родителска грижа в Ново село, където е от тригодишен. Почти няма спомен за живота си отвън институцията. Дете е от разбъркан брак дружно с година по-големите си брат и сестра - близнаци. Майката е българка, а бащата виетнамец. Починал малко след раждането му.

" Майка ни по-късно, мисля, че една две години по-късно, доколкото помня, се грижеше за мен за брат ми и за сестра ми. После тя ни изостави, с цел да работи в чужбина и ни изостави при баба ни. Тя се грижеше към една година и ни донесоха тука в този дом. Не знам дали е било с вярата да могат да изработят някакви средства, с които да ни поддържат, само че майка ни си сътвори свое второ семейство и ни не помни и ни изостави в този дом ", сподели Сони Хиеу Ле.

След закриването на Дома, за Сони и неговите по-големи брат и сестра, се грижат в един от центровете за настаняване от фамилен вид, където са преместени децата от институцията.

" Миналата година сестра му беше абитуриентка, също при нас приключи. Приеха я в Софийския университет. Брат му е настанен в център за настаняване за деца и младежи с увреждания ", сподели Десислава Данаилова, началник на ЦНСТ №1, Ново село.

" Много бяхме неразделни с брат ми и сестра ми… Ние се събирахме тримата и всички деца, почти към 30 … какво ли не сме правили, като естествените деца ", показа Сони Хиеу Ле.

Помага в дребната работилница, която е в поддръжка на децата от общественото жилище и от дребен е уверен, че ще продължи образованието си след учебно заведение. Налага се да се откаже от фантазията да е доктор или химик.

" Госпожата, която ми беше по химия и по биология, ми сподели, тъй като в химията и биологията, тъй като аз бях доста добър, е положително нещо, само че е по-добре да се ориентирам към нещо, което по-лесно ще ме, тъй като нали съм от услуга, по-лесно ще ме въздигне в обществото ", означи Сони Хиеу Ле.

Завършва с отличие математическата гимназия във Видин и ще продължи с компютърно и софтуерно инженерство. Избира филиала на софийския механически университет в Пловдив, с цел да може да учи и да работи.

" Аз ще напусна тази услуга, бях си намерил работа в Пловдив и ще изучавам и пребивавам в Пловдив….така ще ми е по-лесно да имам и работа и учене, тъй като нямам кой да ме устоя, единствено аз. Аз съм самичък би трябвало да се науча да пребивавам самичък, да давам отговор за себе си и самичък да се оправям с проблемите ", споделя Сони.

В общественото жилище се пробват да заместят грижите, които децата не получават от родителите.

" Никога няма да можем да заместим майчината топлота, само че въпреки всичко се опитваме да им дадем това, което им липсва - вниманието, търпението, че с тях е мъчно, с множеството нали, и да се надяваме, че съумяваме ", съобщи Десислава Данаилова, началник на ЦНСТ №1, Ново село.

Сони съумява да пребори компликациите и търси триумфите. Сред децата, отгледани в обществените услуги, той по-скоро е изключение.

" За страдание, доста малко деца приключват междинното си обучение, тъй като те при нас в услугата са или до довеждане докрай на приблизително обучение, или до навършване на пълноправие и множеството от тях избират като навършат пълноправие да излезнат от центъра. А излезнат ли от центъра, това значи, че те не приключват обучение, приблизително обучение ", означи Десислава Данаилова, началник на ЦНСТ №1, Ново село.

С напускането на общественото жилище, младежите остават без поддръжка, в случай че нямат близки, на които да разчитат.

" Това, което им е обещано тук, е за тук. След това натам те се оправят в живота. Отваря им се врата на дома. Те излизат и връщане обратно няма. И помощ от на никое място няма. Тези деца от домовете, които ще продължат с образованието си, дано те да са подкрепени финансово по някакъв метод. Ако не му намерим ние работа, и би трябвало да му отворим врата и безусловно да го изпратим. Даваме му багажа. Той хваща рейса и не знае накъде отива ", сподели Десислава Данаилова, началник на ЦНСТ №1, Ново село.

В центъра за настаняване, от който си потегля, пожелават триумф на Сони. Той е измежду тези, които се оправят, само че за множеството от младежите като него престоят в общественото жилище не приключва по този начин. Остават сами, без поддръжка пред неразбираемото бъдеще.

Текст: Анжела Каменова, БНР-Радио Видин
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР