История от Бердянск - пристанище на Азовско море с над

...
История от Бердянск - пристанище на Азовско море с над
Коментари Харесай

Лариса от българската общност в Бердянск: Децата са много уплашени и тревожни

История от Бердянск - пристанище на Азовско море с над 120 000 души население. Пети ден изцяло под контрола на руснаците. В града има и българска общественост.

Бердянск пада без един изстрел. Армейските елементи от града са пренасочени в други, стратегически по-важни точки на страната и градът безусловно е отстъпен без сражения. Сега е изцяло под съветски надзор.

" Около 2 часа влезе техниката, изпълниха града, влязоха в полицейското ", споделя Лариса Савченко, началник на българското учебно заведение в Бердянск.

Тежки сражения се водят за Мариупол, който е на час път на изток. Той е стратегическо пристанище. Но Бердянск също е основен град.

" Ние сме по Херсонското направление, което е значимо за Русия, тъй като те желаят да свържат Донецк с Крим и да има вода херсонска и ние сме на този път ", прецизира Лариса Савченко.

Лариса събира имената на хората, които желаят да се изтеглят в България. В него има 100 имена. Мъже на възраст от 18 до 60 години не записват, те нямат право да напущат страната поради президентския декрет за всеобщата готовност. Но към този момент каквото и да било овакантяване на града е немислимо.

Вие в листата ли сте?

" Да, в листата съм, само че не знам дали ще потегли, тъй като тук имам неделно учебно заведение, други задължения, само че несъмнено ще потегли, тъй като децата доста се тормозят, те са в България ", добавя Лариса.

Тя управлява българското съдружие в Бердянск и българското неделно учебно заведение " Васил Левски ", с 240 възпитаници от първи до 11 клас. Всяка година изпращат студенти в България. Лариса Савченко преподава български език и история. Имали са часове онлайн в събота. Децата са доста уплашени и тревожни. Пращат й фотоси с военна техника в дворовете си.

" В събота работихме, организирахме часовете, като че ли децата малко да ги отвличаме от тези събития, само че в държавните учебни заведения не учат, дадоха им две седмици почивка да видят какво ще стане. Много са обезпокоени децата и е невероятно да водиш естествени занятия ", акцентира Лариса.

Питат ли ви да им обясните какво се случва, по какъв начин ги успокоявате?

" Как ги укротявам! Казвам им, че по този начин няма е постоянно, че по този начин няма да е постоянно ", споделя тя.

В празния град единствено някои магазини, две аптеки и четири поликлиники работят. Има ток и вода, интернет. Лариса споделя, че пред струпаните военни машини в центъра, бердянците пеят химна на Украйна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР