История като от сериал. Такова беше масовото определение, след като

...
История като от сериал. Такова беше масовото определение, след като
Коментари Харесай

Разменените бебета: Историята, която накара родители и деца да търсят прилики помежду си

История като от сериал. Такова беше всеобщото определение, откакто се разчу казусът с разменените в столичната болница “Шейново ” новородени. Съдбата на две деца се трансформира в най-голямата паника за две фамилии, само че и предизвика доста въпроси и разнообразни реакции. История, която не остави равнодушни. История, която предизвика доста родители и деца да се вглеждат за физически прилики сред себе си. Каква е хронологията на събитията?

Раждане, престой в болничното заведение и изписване - две майки, две бебета и една огромна неточност

Две дами раждат на 13 септември 2021 година. Между двете раждания има едвам 20 минути разлика. Едната - секцио, само че постъпила в болничното заведение малко по-рано. Другата, съгласно наши източници, е докарана с кола за спешна помощ по неотложност. Здравно неосигурена, с непроследена бременност. Ражда естествено.

И след двете раждания, както е по процедура, са поставени гривни с номера на двете майки и двете бебета. Гривните са поставени правилно и в наличието на двама души. Двете дами са настанени на един етаж, а стаите им са една против друга. Изписани са от лечебното заведение на 16 септември.

Всички тези данни станаха ясни след инспекцията. Още откакто казусът се разчу, от болничното заведение обясниха, че бебетата са поставени в неверните креватчета и по-късно занесени не при биологичните си майки.







ДНК проби, медиен звук, следствие

Случаят доби голяма медийна известност на 21 декември 2022 година “Столична болница замени две бебета ” - това беше заглавието, което прикова вниманието. Тогава стана ясно, че три месеца след изписването от болничното заведение едната майка се усъмнила, че отглежда непознато дете.

Освен че забелязала неналичието на образна аналогия, дамата разкрила, че гривните, с които са изписани от болничното заведение тя и детето, са с разнообразни номера. Стана ясно и, че е направила ДНК тест, който удостоверил подозренията ѝ. След това уведомила болничното заведение, а информацията стигнала и до прокуратурата.

Досъдебното произвеждане по случая е формирано на 14 декември. От там обявиха, че към този момент е направена ДНК експертиза, като и двете майки са съдействали. Резултатите от тестванията удостоверили, че децата са разменени.





Проверки и пояснения

По предписание на здравния министър “Медицински контрол ” стартира инспекция. По случая работи и Софийската районна прокуратура, досъдебното произвеждане е за умишлена подмяна на малко дете. Сезирана бяха и други институции. Случаят с разменените бебета “повлече крайник ” - с изключение на “Шейново ” инспекции на активността започнаха в лечебни заведения в цялата страна.

Още откакто гръмна абсурдът, служебният здравен министър съобщи, че съгласно него става дума за “човешка неточност, немарливост на личния състав ”. Тогава той удостовери, че размяната е станала в специфичните кошчета, където се слагат новородените. Директорът на “Шейново ” доктор Румен Велев дефинира случилото се като “низ от нелепи случайности ”. Той даде обещание и съществени санкции за хората, съдействали за размяната.









Резултати, пропуски и санкции

Неосъществен задоволителен надзор. Това е главната причина за размяната, съгласно “Медицински контрол ”. От там обясниха, че ще бъдат административно осъдени началникът на неонатологичното поделение, основната акушерка и старшата акушерка.

Един от озадачаващите пропуски е, че при изписването на майките и децата не са сверени номерата на гривните. Това е трябвало да се случва на няколко стадия от престоя им в лечебното заведение. Според “Медицински контрол ” най-малко четири текста по медицинския стандарт по неонатология са били нарушени.

От болничното заведение обявиха, че са наложени дисциплинарни санкции на трима чиновници от “Шейново ”, като старшата акушерка е отстранена от полицията и намалена в служба.



Две майки, две бебета в очакване въпросът да бъде решен

Едната майка постави усърдие да остане отвън медийните прожектори и нито един път не застана пред камера. Другата даде няколко изявленията. Първоначално съобщи, че ще се бори за детето, с което е изписана от болничното заведение, а по-късно изрази подготвеност да спомага.

Вероятно всяка от тях скоро ще прегърне детето си. Адвокатът на едната от тях удостовери, че чака това да се случи в най-скоро време. Каза още, че в текат договаряния за вероятно обезщетение от болничното заведение за изживения стрес.





Нови механизми за надзор

Скоро след размяната, от “Шейново ” оповестиха, че по време на всяко едно раждане се работи по протокол с ясно разказани стъпки, с цел да се избегнат неточности. След случая обаче управлението на лечебното заведение стартира да обмисля нови механизми за надзор.

Проучва се дали може да бъде въведена нова система, която автоматизирано генерира специфични гривни с баркодове. Вече се ползва двойна инспекция при изписването на бебета от болничното заведение.





ПОВЕЧЕ Пожарна охрана ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК:

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР