Историци протестират срещу беззъбо предаденото според тях съдържание и липса

...
Историци протестират срещу беззъбо предаденото според тях съдържание и липса
Коментари Харесай

Учебниците не казват истината за комунизма, алармират историци

Историци стачкуват против беззъбо предаденото съгласно тях наличие и липса на задоволително обстоятелства за комунистическия режим в петте учебника по история за 10-и клас, които аплайват за утвърждение от МОН, написа 24 часа. След сигналите от учители е имало среща с издателствата в министерството.
Експертите са помолили авторските колективи да се съобразят с бележките, доколкото са съгласни. До последно може да се създадат корекции, обясниха от МОН. “В нито един от разновидностите няма дума за най-кървавия интервал от терора в режим на окупация от Червената войска, който българските комунисти организират в цяла България. Жертвите са сред 18 хиляди и 30 хиляди без съд и присъда. ” Това споделя за “24 часа ” проф. Евелина Келбечева, която преподава история в Американския университет в България. Тя е възмутена, че не е разказано избиването по села и градчета на кметове, учители, аптекари, свещеници - и политическата, и културната интелигенция.
„ Тези хора са отведени от къщите им, натикани в камионетки, грубо избити ”, сподели проф. Келбечева. Според преподавателката процесите би трябвало да се обяснят и да се види тяхното влияние върху обществото. Всъщност не били откроени най-важните характерности на тоталитарната тирания, наложена с окупацията на Червената войска. “По мемоари на хора се разкопават всеобщи гробове в цяла България. Имало е нощни отвличания, изтребване с камъни и горени живи хора, вързани с бодлива тел. И това да го няма в нито един учебник?! Този гнет е бил отблъскващ. Той покрива България със боязън, трансформира цялата социална реакция ”, продължи историчката. Изненадана е и че в текстовете се приказва за така наречен либерализация на режима на Тодор Живков, когато в лагерите в Белене и Ловеч са осъществявани “чудовищни убийства ”. Никъде не се казвало за най-голямата финансова и икономическа рецесия, когато плащаме милиарди за окупацията на България от Червената войска и милиони за присъединяване на България в последната фаза на Втората международна война.
“Говори се за наказателен уред и чистки, само че не се вижда, че гръбнакът на системата е подложен върху политическото принуждение. И през 70-те години има вкарани в пандиза интелектуалци и протестиращи. Няма човешки ориси, през които да минава историята. Липсва главният извод, че политическите репресии в България са най-мащабни от целия Източен блок ”, изясни професорката.
Според заместник-министър Петър Николов смяната би трябвало да пристигна от учените, а не от министерството. " При новосъществуващата нормативна уредба МОН е направило оптималното за да се реализиран справедливи учебници по история. Процедурата минава през няколко стадия. В нея могат да вземат участие разнообразни издателства, те приготвят своите планове. Министерството единствено по себе си не може да взема решение кое е историческа истина и кое не. Работим с рецензенти от висши учебни заведения, които имат акредитация по история. Пращаме ги и на учителите по история да кажат мнението си. В последна сметка към този момент сме до този стадий. Министерството не може чисто политически да трансформира наличието, а се преценява с мнението на експертите ", споделя Николов пред 24 часа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР