Историите за гигантски паяци са завладявали човешкото въображение - от

...
Историите за гигантски паяци са завладявали човешкото въображение - от
Коментари Харесай

Най-големият паяк в света е с размер на кученце и си хапва птици

Историите за великански паяци са завладявали човешкото въображение - от Арахне, полужена, полупаяк в гръцката митология, до J " ba Fofi, паяк с размерите на маймуна в конгоанските тропически гори, и Шелоб, чудовищното паякообразно, което държи занимания Фродо на крайници във " Властелинът на пръстените ".

Но има ли действителни паяци, които са въодушевили тези истории и легенди? Кой в действителност е най-големият паяк в света? Отговорът дава „ Live science “.

Въпреки че никой от тях не е толкоз голям, колкото тези измислени зверове, в действителния свят има доста великански паяци. Вземете единствено гигантските паяци ловци (Heteropoda maxima), които са най-големите паяци в света по дължина на краката. С диаметър 30 сантиметра тези паякообразни могат да доближат размера на паница за вечеря.

Но различен тип паяци са толкоз огромни, че се приближават до размера на кученце. " Ако приказваме за най-големия тип тарантула, това е тип, наименуван Theraphosa blondi ", споделя Рей Хейл, преподавател по дива природа, арахнолог и заместник-председател на Британското сдружение на тарантулите. " Това е паякът-птицеяд, който се храни с птици. "

Колко огромен е той?

Повечето паяци могат да бъдат разграничени на две огромни групи, споделя Хейл пред “Live Science “, “аранеоморфи (известни още като " същински паяци ", група, която включва 90% от паяците на Земята) и мигаломорфи. Тарантулите са мигаломорфи - група, която се счита за по-примитивна от същинските паяци. Това значи, че те са еволюирали по-слабо от антични времена и заради това са запазили някои особености, които същинските паяци са изоставили - да вземем за пример ориентирани надолу кътници и огромните си размери.

Ето за какво тарантулите са най-големите паяци на Земята, в това число западноафриканските паяци Херкулес (Hysterocrates hercules) - грамадни същества, чиито крайници се простират до към 20 см; и тарантулите Poecilotheria rajaei, които също могат да доближат 20 см в диаметър и са родом от Шри Ланка. Още по-големи са бразилските розови птицеяди (Lasiodora parahybana), чиито крайници могат да доближат 28 cm.

Но никой от тях не надминава паяците птицеяди, които живеят в гъстите тропически гори в северната част на Южна Америка. Въпреки че тези паяци имат малко по-къси крайници от братовчедите си ловци, тежестта им дава преимущество. С тегло 175 грама и с тяло с размери 13 см те са два пъти по-тежки от сьомговорозовите си родственици, което ги прави най-големите паяци в света по маса. През 2014 година ентомолог, обикалящ джунглите на Гвиана, се натъкнал на голиатски бисер, който бил толкоз огромен, че шумял в храста, и по размери се равнявал на малко кученце - въпреки и може би малко по-малко пухкаво.

С какво се храни?

Името на паяка птицеяд е малко неправилно. " Да, това е огромен паяк. Яде ли птици? Не напълно ", споделя Хейл. Съществуват разнообразни теории за произхода на това име. Възможно е то да е въодушевено от гравюра от XIX век, на която тези паякообразни са изобразени да пируват с птици, до момента в който Хейл споделя, че името идва от разказите на откриватели на Южна Америка от XVI век, които са събрали две и две, когато са разкрили няколко пиленца, попаднали в копринените паяжини на тази гнездяща на земята тарантула.

Но Хейл отбелязва, че въпреки нощните ловци да се нахвърлят на уязвими птици, а от време на време и на мишки, главната част от храната им се състои от щурци, гущери и жаби. Паяците са съвсем слепи, по тази причина употребяват извънредно деликатни четинки по краката и корема си, с цел да усещат леки трептения, които ги насочват към храната. Жертвата им среща острия завършек на дългите 2,5 cm кътници на тарантулите, които впръскват смъртоносно количество невротоксична отрова, последвана от храносмилателни сокове, които втечняват тъканите на жертвата, с цел да могат паяците да я изгълтат.

Паяците птицеяди имат свои лични хищници, в това число змии, оси и хора - които оповестяват, че паяците имат апетитен усет, сходен на скариди, когато са печени в бананови листа.

Вреден ли е този паяк за хората?

Паяците птицеяди е по-вероятно да се отдалечат от индивида, в сравнение с да го атакуван. И въпреки че няма нищо прелестно в това да получиш удар от иглестите им кътници - прекарване, което се съпоставя с ужилване от оса - отровата им не е задоволително мощна, с цел да ни навреди. " Няма да умрете от нея. Те не са рискови ", споделя Хейл.

Те обаче имат скрито оръжие, с което отблъскват нежеланото внимание: при триене на задните си крайници в корема те изпускат букет от куковидни косъмчета, наречени " уртикални косми ", които, откакто се разнесат във въздуха, могат да се забият в кожата и очите и да провокират задоволително раздразнение, с цел да отхвърлен хищника. Това се случва единствено откакто тези паяци са отправили предизвестие: застрашените тарантули търкат предните си крайници, с цел да издадат висок съскащ тон, който предизвестява неканените животни да се отдалечат. Нарича се " стридулация " и е задоволително мощен, с цел да се чуе от разстояние до 4,6 метра.

И в случай че това не е задоволително, тези паяци могат да живеят извънредно дълго.

" Наред с големите си размери женските паяци птицеяди могат да живеят до 25 години ", споделя Хейл. " Наред с другите чудеса на тяхната биология, тази поразително дълга дълготрайност на живота е може би още една причина тези колоси да заслужават повече нашето почитание и удивление, в сравнение с нашия боязън. " /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР