Историческо събитие предстои на 30 юни в зала 1 на

...
Историческо събитие предстои на 30 юни в зала 1 на
Коментари Харесай

Български деца на една сцена с музикантите от Кралския Концертгебау оркестър в събота

Историческо събитие следва на 30 юни в зала 1 на НДК в София: Първо посещение на българска сцена на един от елитните международни оркестри - Кралския Концертгебау оркестър - Амстердам с диригент Даниеле Гати. Концертът е част от турнето, осъществено в три следващи години, в столиците на всичките 28 страни членки на Европейския съюз.

Концертмайстор на състава към този момент 18 години е българинът Веско Ешкенази, който ще има достойнството и удоволствието да бъде солист в събота вечер. Ще прозвучат Концерт за цигулка и оркестър в ми минор от Феликс Менделсон-Бартолди и Симфония №7 от Лудвиг ван Бетовен.

Начало на вечерта ще сложи осъществяването на увертюрата към операта на Моцарт " Дон Жуан ", в която, един до друг с холандците ще свирят и 22-ма млади музиканти от Филхармония " Пионер " към Националния замък на децата в София.

" Проектът на Концертгебау оркестър включва свирене с един юношески оркестър от всяка страна, която те посещават. Много съм благополучен, че в България те са избрали това да бъде Филхармония " Пионер " и се готвим интензивно, с цел да се  Филхармония представим в действителност оптимално добре. Все отново това е един от най-хубавите оркестри в света и аз мисля, че това е невероятна опция за всеки млад музикант, който може да се допре до такова равнище на изпълнителството, на емоционалност, на свирене. " - показа в предаването " Алегро виваче " по " Хоризонт " диригентът Любомир Денев-младши, началник на Филхармония " Пионер ".

Един от бладите българи, които ще вземат участие в програмата Side By Side на Кралския Концертгебау оркестър в София е Борис Будинов, който ще застане на тимпаните в увертюрата на Моцарт, освен това, по предложение на Любомир Денев-младши и след утвърждение от мениджмънта на Концертгебау, той единствен няма да бъде съпровождан от представител на холандския състав.

Чуйте интервютата с диригента Любомир Денев-младши и перкусиониста Борис Будинов в звуковите файлове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР