Исторически тласък и нова динамика в културно-образователните и икономическите взаимоотношения

...
Исторически тласък и нова динамика в културно-образователните и икономическите взаимоотношения
Коментари Харесай

България задълбочава отношенията с Автономен Иракски Регион Кюрдистан

Исторически подтик и нова динамичност в културно-образователните и икономическите взаимоотношения сред Република България и Автономен Иракски Регион Кюрдистан бе подложен през днешния ден, 22.05 2023 година, с подписването на съглашение сред Софийския университет и един от огромните университет в гр. Ербил Тишк Интернешънъл Юнивърсити (Tishk International University – TIU), с Председател на съвета на настоятелите и някогашен министър на образуванието, както и някогашен министър на труда на Ирак проф. доктор Идрис Салих.

За Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ това съглашение е второ в района в границите на няколко месеца. Делегация от София отпред с доцент Тодор Ялъмов, заместник-декан на Стопанския факултет на СУ, доцент Иван Ангелов, учител в Стопанския факултет на СУ и шеф на магистърска стратегия „ Стратегическо ръководство “.



Анастас Терзобалиев, специалист по арабските страни и Африка и шеф на българска частна компания, както и Михаил Аргатски, специалист по арабските страни и Африка и търговски шеф на МКРТНИ ЕООД (българска компания с обичайно положителни връзки с арабските страни), посети град Ербил в Кюрдската самостоятелна област. Доц. Ялъмов показа най-стария и влиятелен български университет СУ „ Св. Климент Охридски “ пред представители на локалната научна общественост, учени, професори.

По време на срещата на тържествена гала ректорът на TIU, проф. Абдул Самад Салахудин Ахмад подписа съглашението за съдействие, утвърдено от ректора на СУ „ Св. Климент Охридски “ проф. Анастас Герджиков, което поставя основите за съдействие и с други факултети.



Двата университета се договориха да стартират интензивно да работят в обмяна на стратегии, студенти, гост-лекции, конференции и планове, с които да затвърдят връзките си! Представителите на TIU демонстрираха специфичен интерес към опита на Стопански факултет в съдействието с бизнеса.

На церемонията по сключване участва и представителят на Хасковската търговско-промишлена палата, доктор Майкъл Ялда, който пое ангажимент да сътрудничи и подкрепя взаимната работа сред университетите за стимулиране икономическите връзки сред Република България и Автономната област Кюрдистан.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР