Исторически момент - действащ папа изпрати в последния му път

...
Исторически момент - действащ папа изпрати в последния му път
Коментари Харесай

Светът се прости с папа Бенедикт XVI

Исторически миг - настоящ папа изпрати в последния му път предшественика си. Франциск води заупокойната молитва за Бенедикт XVI. Той умря на 31 декември, на 95 години, в манастир във Ватикана. През миналите три дни пред тленните му остатъци се поклониха повече от 200 хиляди души от целия свят.



Събралото се голям брой на площад " Свети Петър " избухна в овации - ковчегът с тленните остатъци на почетния Бенедикт XVI беше изнесен от едноименната базилика. Мрачното време в Рим беше в унисон с тъгата на хилядите вярващи.

Месата се водеше на латински, само че част от четивата бяха прочетени на италиански, испански и британски. Папата беше заобиколен от петима кардинали, а песнопенията се изпълняваха от хора на Сикстинската шапка.

Папа Франциск: " Нека да кажем дружно: " Отче, в твоите ръце предаваме духа му ". Бенедикте, правилен другар на Исус, дано твоята наслада да бъде съвършена и да чуеш във вечността неговият глас ".



Около 50 хиляди души участваха на траурната гала, измежду тях международни водачи, измежду които тези на Италия, на Полша, на Литва. Възгласи " Санто субито! или - " Светец - незабавно! " - огласиха площада в края на заупокойната литургия. А папа Франциск си взе последно довиждане с предшественика си.

Исторически миг - с такова чувство хората напускаха площад " Свети Петър ".

Лаура Формика, Италия: " Беше красива гала. Не познавах папата персонално, само че съм чела някои негови неща. Смятам го за мъдрец и съм уверена, че след години ще се учи в учебните заведения, тъй като работеше доста, с цел да образова ".



Еруан Ел Бек, Швейцария: " Историческа гала - това ще запомня. За мен беше значимо да съм тук, да вземам участие. Не всеки ден можеш да видиш по какъв начин един папа погребва различен ".

Приживе папа Бенедикт XVI е поискал непретенциозно заравяне. Спазени са обаче някои обичайни за папите церемонии. Той е положен в три ковчега - един от кипарисово дърво, който демонстрира, че и папата е елементарен смъртен. Втори - от цинк или олово, който въплъщава здравината, и трети - нормално от кестен или бряст - знак на достолепието на папския трон.



В първия ковчег са положени монетите, сечени по време на понтификата на Бенедикт, неговите одежди, и железен цилиндър, в който на една страница е събрано най-важното от времето, в което той е бил отпред на Римокатолическата черква. Акцент е битката на Бенедикт против " закононарушения, осъществявани от клира против малолетни ", съгласно Светия трон, той неведнъж е призовал църквата " за смяна, за молебствия, за смирение и филтриране ".



фотоси: БГНЕС

Смъртта на Бенедикт отваря пътя на Франциск да последва образеца му да се отдръпна по здравословни аргументи и огромният въпрос е какъв ще избере да бъде - настоящ или почетен папа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР