Исторически индийското общество е разделено на четири основни касти -

...
Исторически индийското общество е разделено на четири основни касти -
Коментари Харесай

Кастата на недосегаемите

Исторически индийското общество е разграничено на четири съществени касти - брахмани (учители, свещеници), кшатрии (военни, водачи), вайси (търговци, чиновници), судра (работници, слуги).

Но има и такива, които не дават отговор на тези четири категории, и е неразрешено даже да се приказва за тях. Това са по този начин наречените далити или недосегаеми.

Кастата на недосегаемите

Според индуистката митология първите закони са основани от единствения човек Ману, който е оживял при Големия потоп. В тези закони той разказва концепцията си за разделянето на обществото и за основаването на кастата на недосегаемите. Учените считат, че това разделяне в индийското общество е резултат от рационални съображения.

В горещия климат, който е извънредно удобен за развиването на инфекции, е доста рисково да поддържате връзка и да се докосвате до хората, които се занимават с елементарна работа. Следователно, недосегаеми не би трябвало да употребяват публични кладенци, да вървят по тротоари и да посещават публични храмове.

Преди беше невероятно да употребяват даже публичен превоз, като през днешния ден са основани третокласни транспортни средства и рейсове за тях. Далитите не посещават столови и ядат единствено от личните си ястия.

Днес всеки пети индиец се счита за далит, което е към 250 милиона души. И несъмнено, тази голяма прослойка е разграничена на десетки подвидове.

Чандали

Това са точно тези, които влизат в контакт с канализацията. Тъй като междукастовите бракове не се предизвикват и одобряват в Индия, бъдещето на чандалските деца е предрешено още от самото им раждането, като те не престават специалността на родители си и не могат да излязат от кастата, в която се намират.

Чамари

Това са хора, чиято специалност е обвързвана с труповете на животни. Например, това включва риболовците или служащите в кланицата. Често даже може представителите на чамаритете да са по-богати от чандалите, само че няма да се ръкуват с тях, защото са от разнообразни подкасти.

Хаджджам

Това е кастата на фризьорите, като на тях им е разрешено единствено да допират косата на на клиентите. Между другото, в бедните региони на Индия отговорностите на хаджджамите към момента включва унищожаване на заболели зъби, защото там към момента не съществува такова специалност като ортодонт.

Чарани

Много забавна прослойка, като те са един тип интелигенция измежду недосегаемите. Това са странстващи музиканти, циркови реализатори, разказвачи, актьори. Имайки поради, че по-голямата част от актьорите в Боливуд принадлежат към най-високата прослойка, можем да си направи логическия извод, че скитащите художници са класифицирани като далици точно тъй като живеят номадски живот с всички епидемиологични последствия.

Хиджри

Това са в действителност транссексуални мъже, които носят дамско облекло. Те си изкарват прехраната, като се включват в националните сватби, само че също по този начин постоянно просят лепта. Реално огромна част от тях вършат това не тъй като го желаят, а с цел да могат да се изхранват, като след време могат да се оженят и даже да основат семейство.

Агхори

Най-страшната прослойка на недосегаемите, като това са монасите, които се покланят на Шива (бога на унищожението) и Кали (богинята на смъртта). Те живеят на местата за ритуално изгаряне на телата на мъртвите (Варанаси). Телата им са намазани с пепел от ритуалните огньове, а на коланите им виси човешки череп, който те употребяват като паница и чаша. Агхорите изгарят езиците си с горещи въглища и се хранят с неизгорени остатъци, като даже и останалите от кастата на недосегаемите не контактуват с тях.

Като цяло актуалната конституция на Индия отхвърля разделянето на обществото на касти. На процедура обаче всичко е доста по-сложно. Традициите не могат да бъдат отстранени за една нощ посредством законодателството и индийците не престават да почитат свещено своята история и предписанията на своите предшественици.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР