Истинското лице на пряката демокрация са референдумите. Нали не сте

...
Истинското лице на пряката демокрация са референдумите. Нали не сте
Коментари Харесай

Още за пряката демокрация

Истинското лице на директната народна власт са референдумите. Нали не сте чули да има митинги в Швейцария? Там не вземат решение с митинги въпросите на демокрацията. Нито носенето на бурки, нито използването на пестицидите, нито мястото на чужденците в страната, нито разрешаването на двуполовите бракове, нито данъчните проблеми, нито климатичните въпроси се вземат решение от улиците и площадите. Понякога там всяка седмица има референдум в кантони, области и други райони в страната. И са сполучливи.

У нас за столетие можем да съберем не повече от пет-шест референдума. През 1922 година - за отговорните за националната злополука, през 1946-а - за националната република, през 1971-ва - за новата Конституция, през 2013-а - за новите нуклеарни централи, през 2015 и 2016 година - за отдалеченото гласоподаване и изборната система. И във всичките резултатите са съмнителни и оспорвани... Почти нулеви.

Царе сме на митингите. Особено в последните години. Колко месеци протестирахме против държавното управление на Пламен Орешарски? А какъв брой месеци продължиха митингите против Бойко Борисов и Иван Гешев? И още отеква ехото от тези митинги, в които улиците и площадите водеха към Триъгълника на властта, полицията се намесваше, даже обявихме Велики национални въстания, имаше принуждение против протестиращите, а в Народното събрание продължихме картината и разискването на законността в това принуждение.

Едни се одобриха за партии на митинга. И влязоха в Народното събрание. С малко и не вечно. Вече в два следващи Народното събрание желаят да са във властта с искания и без искания. И продължиха протестното си държание като режим на народна власт.

Като гледа човек съвещанията им, процедурите им, като слуша реплики и дуплики, персонални пояснения и заявления, си показва по какъв начин едни шизофреници са постъпили за къси курсове, само че лекуването им е несполучливо.

И идва времето за новото им лого: " Време е за Същото! ". Ден след Деня на Съединението те трансфораха актуализацията на бюджета и на пенсиите в ден на Разделението и Несъгласието. И единствено дадоха мотив Бащицата от Банкя да изсипе нови ругатни против президента и да си повярва, че неговите хора са по-силни от хаоса, който самите те сътвориха.

Преходът си остана в задънена улица. А улицата остави мрачни мемоари от неуспеха в настояванията на протестиращите. Бившият министър председател се ослушва и от фейсбука ни се заканва, че ще се върне на бял кон с черната джипка. Главният прокурор е на мястото си. И не му пука. Само обособени надеждици мъждукат в края на тунела...

Нови политически планове се задават, а в тях са също лица от митинга... Но директната народна власт я няма. Защото са ни непознати същинските референдуми и към момента няма у нас партии на референдума. С електронно гласоподаване, по пощата, а даже и с бюлетини може да се отворят пътища за развръзка на неразрешимите до момента въпроси. Ако се доверим на директната народна власт, без да хабим непотребна национална сила в митинги, в мятане на яйца и домати, палаткови лагери, грозни гледки, принуждение и безчинства на охранителните органи против мирното протестиращо население.

Затова: Не - на партиите на митинга! Да - на партиите на референдумите! Това е пътят.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР