Истинският дебат днес е за“ или против“ еврото като символ

...
Истинският дебат днес е за“ или против“ еврото като символ
Коментари Харесай

Шефът на БНБ: Искаме ли да останем закотвени в дълбоката периферия на Европа с бедност и корупция?

„ Истинският спор през днешния ден е „ за “ или „ срещу “ еврото като знак на европейския план и нашата ангажираност с този план. Въпросът за Евроозната е на първо място политически, а не експертен. Отговорът на този въпрос би трябвало да бъде даден от Народното събрание. Въпросът е дали България да остане несигурно дълго време в бъдещето закотвена в дълбоката външна страна на Европа с беднотия, корупция, външни зависимости и институционална отпадналост, или това да се промени посредством ускорение на към този момент забавения развой за присъединение към Еврозоната “. Това съобщи от парламентарната естрада шефът на Българска народна банка Димитър Радев.

Той е безапелационен, че преимуществата от участието ни в Еврозоната са в пъти повече от рисковете.

Категорична политическа поддръжка е нужна, политическото решение е влизане в еврозоната. Това ще има своята цена, съобщи още  шефът на Българска народна банка.

 

Цената на дълга се повишава, което значи спомагателна финансова тежест и това има връзка с присъединението към еврозоната, сподели Радев.

 

Ще имаме ли постоянно държавно управление, ще имаме ли бюджет, попита той. Със служебно държавно управление влизането в еврозоната няма по какъв начин да стане, акцентира Радев.

 

Депутатите изслушват шефа и членовете на Управителния съвет на Българска народна банка във връзка плануваното приемане на еврото в страната ни.

Те удължиха работното си време до приключването на чуването по предложение на Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

Народните представители не одобриха чуването да се излъчва директно по БНТ1. Корнелия Нинова счете това за необичайно, защото точно гласувалите „ срещу “: Политическа партия, ГЕРБ и Демократична България са партиите, които упорстват бързо да се пристъпи към проекта за присъединение на България към Еврозоната през 2024 година

 

„ В предходното държавно управление Политическа партия предложиха много сериозна сума за осведомителна акция, с цел да стигне истината до хората, а през днешния ден гласоподават срещу хората да чуят истината. Не си припомням да сме канили Пеканов на това чуване. Кабинетите, без значение дали са постоянни, или служебни, са изпълнителна власт, а ние възлагахме Българска народна банка да направи оценка на рисковете като самостоятелен орган “, уточни водачът на Българска социалистическа партия от парламентарната естрада.

Очаквайте детайлности!
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР