Истински скандал е, че все повече деца в Германия се

...
Истински скандал е, че все повече деца в Германия се
Коментари Харесай

Ваксината срещу морбили става задължителна в Германия

Истински скандал е, че от ден на ден деца в Германия се разболяват от морбили, тъй като родителите им имат вяра на суеверия, вместо на медицината. Държавата в този момент реши да отбрани децата от родителите им, разяснява Фабиан Шмид пред Дойче веле.

Истински скандално е, че таман в Германия - тази високоразвита индустриална страна - през последните години от време на време избухват районни епидемии от морбили. А не би трябвало да е по този начин, тъй като класическата имунизация против морбили, паротит и рубеола действа толкоз добре, че заплахата от морбили в действителност би трябвало да е ликвидирана изцяло. А Германия би трябвало да е страна за образец в предварителната защита на заболяването.

Според последните данни на Световната здравна организация (СЗО), делът на ваксинираните против тази болест обаче спада: от 97% през 2013 година на 92% сега. А съгласно специалистите, за всеобща отбрана на популацията може да се приказваме при най-малко 95 % ваксинирани.

Не от небрежност

Две са аргументите за намаляващия дял на ваксинираните: имиграцията на хора от страни с по-ниски здравни стандарти, както и разбиранията на доста от младите немски родители. Повече от 10% от най-малките деца в Германия не са били ваксинирани по метода, предложен от непрекъснатата Комисия по имунизациите, а точно - два пъти през първите две години след раждането им. Защото единствено двойната имунизация обезпечава отбрана против болестта за цялостен живот. Всяко дванайсето дете от родените през 2016 година в Германия няма нито една имунизация!

И това нормално не става от небрежност, а заради избрани идеологически разбирания на родителите. Защото в една благоденстваща страна като Германия има и хора, които по прекомерно нерационален метод отхвърлят достиженията на актуалната просвета и по-специално на медицината. По екологични съображения редица хора демонизират нуклеарната сила, бройлерите, генното инженерство в растениевъдството, топлинната обработка на прясното мляко и какво ли още не.

Други са кардинално срещу всевъзможни имунизации и медикаменти на химическа основа. Тъкмо измежду по-образованите пластове от популацията тези разбирания са най-силно публикувани. За мнозина е даже съвременно да са срещу модерните постижения на науката.

Звучи парадоксално, само че е реалност: таман добре образованите и с висок социално-икономически статус майки са непропорционално високо показани измежду съперниците на имунизациите. Техният блян към екологичното, естественото и първичното им пречи да видят това, че в развитите общества обичайна медицина с нейните механически постижения защищава от заболявания, премеждия, беднотия и епидемии.

Крайно време беше страната да вкара ред

Потърпевши от тази идеология са децата. Когато родителите им отхвърлят имунизациите и се увличат по хомеопатията или по всевъзможни суеверни фокуси, те на процедура ги лишават от допустимо най-хубавата здравна отбрана. Но правото на децата на физическа и здравна цялост във всички случаи е по-важно от правото на родителите да дефинират житейския си жанр.

Затова законодателят в Германия взе най-правилното решение: ваксинирането да стане наложително за всички деца, които вървят на ясли, градини и учебни заведения. Същото важи и за хората, живеещи в бежанските приюти. Тъкмо на сходни места, на които доста хора живеят на прекомерно дребна повърхност, заболяването се популяризира изключително бързо.

Родителите, които все пак отхвърлят да ваксинират децата си, ще заплащат санкция от 2500 евро. Тази сума на пръв взор наподобява непозволено висока. Но защото в Германия ходенето на учебно заведение е наложително, а родителите нямат право да изключват децата от образователния развой, е ясно, че глобата би трябвало да е задоволително сериозна, в противоположен случай би останала без резултат. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР