„Истински съм разтревожен от конфликта, който сега се води между

...
„Истински съм разтревожен от конфликта, който сега се води между
Коментари Харесай

Борисов в Мароко: Убеден съм, че ако изпълним всички проекти, Балканите ще изглеждат по различен начин

„ Истински съм угрижен от спора, който в този момент се води сред Руската федерация и Украйна. Този спор е една изключителна опасност. “ Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов в Рабат. Той изнесе лекция на тематика „ Ролята на България за европейската интеграция на страните от Западните Балкани в подтекста на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз “ в границите на формалното му посещаване в Мароко. Пред дипломатите българският министър председател изрази вяра, че моряците и корабите ще бъдат освободени и по този начин ще бъде избегнат този спор. „ Войната в Босна и Херцеговина беше толкоз покрай нас. Ние, от българска страна, сме го претърпели “, напомни още министър-председателят пред участниците.

В лекцията си в Рабат министър председателят Бойко Борисов отличи основната роля и напъните на България в процеса на европейското приобщаване на страните от Западните Балкани по време на нашето председателство на Съвета на Европейски Съюз. Министър-председателят акцентира, че признатата от европейските водачи Софийска декларация по време на Срещата на върха в София на 17 май ЕС-Западни Балкани даде мощно политическо обръщение към всички сътрудници от района, потвърждавайки уговорката на Европейски Съюз към европерспективата на тези страни. „ Когато по време на нашето председателство си избрахме тази тематика, бе казано, че даже е неразумно. Но това още повече ни окуражи. Неслучайно сътрудника Ципрас го назова Балканското председателство “, уточни още Борисов. Българският министър председател беше безапелационен, че страната ни ще продължи да работи интензивно за одобряване правилото на съгласие и добросъседство в района и за постигането на транспортна, енергийна и цифрова съгласуваност посредством реализирането на районните инфраструктурни обекти.

В изявлението си министър-председателят Борисов открои построяването на коридорите 4, 8 и 10 като основни за свързаността в района и съобщи, че реализацията им ще бъде от извънредно значение за конкурентоспособността. „ Убеден, че в случай че всичко това го осъществим, Балканите ще наподобяват по друг метод. Ще дадем благоприятни условия на бизнеса, товарите и стоките да се движат по оптимално къси пътища “, съобщи още министър председателят Бойко Борисов в мароканската столица.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР