Истинска ИИ война? Емил Василев преди 10 секунди 0 Сподели

...
Истинска ИИ война? Емил Василев преди 10 секунди 0 Сподели
Коментари Харесай

САЩ ще се противопостави на Китай с огромен флот от автономни дронове и системи с изкуствен интелект

Истинска ИИ война?

Емил Василев преди 10 секунди 0 Сподели

Най-четени

ТелефониСветослав Димитров - 16:58 | 02.09.2023

Рестартирането на телефона: какъв брой постоянно да го вършим и за какво?

IT НовиниДаниел Десподов - 15:10 | 04.09.2023

Германия стартира най-големия си опит с 4-дневна работна седмица

КосмосЕмил Василев - 11:30 | 04.09.2023

Космическият телескоп „ Джеймс Уеб “ улови с невиждана подробност именитата свръхнова „ Supernova 1987A “

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

„ ИИ войната “ сред Съединените щати и Китай стартира да звучи все по-буквално след новината, че Пентагонът обмисля създаването на голяма мрежа от технологии, безпилотни дронове и самостоятелни системи с изкуствен интелект, с цел да се опълчи на заканите от азиатската страна.

The Wall Street Journal (WSJ) написа, че заместник-министърът на защитата на Съединени американски щати Катлийн Хикс ще даде детайлности за проектите на Министерството на защитата на Съединени американски щати (МО) да похарчи стотици милиони долари за хиляди въздушни, наземни и морски системи с изкуствен интелект, които са проектирани да бъдат „ дребни, умни и евтини “.

С оглед на продължаващото повишаване на напрежението към Тайван и военното преимущество на Китай във връзка с персоналния състав и пилотираното съоръжение, Съединени американски щати желаят да противодействат на разрастващата се войска на противника си с войска от самостоятелни системи, основани на изкуствен интелект, в това число самостоятелни се въздушни и морски дронове.

Миналата седмица МО на Съединени американски щати показа програмата си „ Replicator “, която може да създава хиляди оръжия за приложимост без потребност от екипаж, задвижвани от изкуствен интелект, с цел да преодолее преимуществото на Китай, който разполага с повече кораби, хора и ракети. WSJ отбелязва, че последното искане за бюджет на Пентагона е на стойност 1,8 милиарда $ за изкуствен интелект за фискалната 2024 година.

Програмата ще направи производството „ по-евтино, ще сложи по-малко хора на огневата линия и те могат да бъдат променяни, обновени или подобрявани за доста по-кратки периоди. Китай от своя страна също по този начин влага повече в личните си самостоятелни системи.

Съединени американски щати вкараха многочислени ограничавания върху износа на чипове за изкуствен интелект на Nvidia и AMD за Китай, с цел да предотвратят потреблението им във военни приложения. Това докара до появяването на черен пазар за такива чипове, а за страните от Близкия изток бяха въведени нови ограничавания, с цел да се попречи на продуктите да намерят път към Китай през други страни. Твърди се също по този начин, че Huawei е основала еквивалент, който подхожда на модела A100 на Nvidia.

Използването на самостоятелни оръжия е противоречива област от години. Израел е един от водачите в тази област, само че и други страни наваксват. През февруари нов подготвителен аероплан на Lockheed Martin беше ръководен от изкуствен интелект в продължение на 17 часа, което е първият случай, в който изкуствен интелект е употребен по този метод в тактически аероплан.

През февруари повече от 60 страни се споразумяха да прегледат опасенията по отношение на потреблението на ИИ във военните дейности на първата международна среща на високо ниво за отговорно потребление на изкуствения разсъдък във военните области (REAIM). Единственият участник, който не подписа този апел за деяние беше Израел.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР