Истинска чума по цитрусовите плодове - портокали, лимони, мандарини, заплашва

...
Истинска чума по цитрусовите плодове - портокали, лимони, мандарини, заплашва
Коментари Харесай

Испания трепери от чумата жълт дракон, убиец на лимоните и портокалите

Истинска чума по цитрусовите плодове - портокали, лимони, мандарини, заплашва насажденията в Испания, а оттова и в цялото Средиземноморие, заяви "Ел Паис ". Става дума за така наречен "жълт змей " или "хуанглонбинг ", болест, провокирана от азиатска бактерия.
Тя се появи във Флорида през 2005 година и единствено след 3 година към този момент бе поразила плодовите дръвчета в целия щат. Микробите деформират плодовете, чийто усет става по-горчив, семките атрофират, дърветата изсъхват и умират. За последните 10 години в Съединени американски щати със 72% е намаляла реколтата от портокали за сок. И най-лошото: няма до момента лек против тази чума.
"Въпрос на време е тази бактерия да стигне до Испания, а ние нямаме безусловно никакво средство против нея ", предизвестява биологът Мануел Талон, шеф на Центъра по геномика на Института по земеделски проучвания във Валенсия. Още преди 5 година в региона Галисия са видяни азиатските листни бълхи, които придвижват убийствената за цитрусите бактерия.
Последната вяра е в американската биоложка Шарън Лонг от Усиверситета Станфорд, посветила 40 година от живота си в изследване на бактериите, стимулиращи растежа на люцерната. Тя и нейната колежка Мелани Барнет са решили да се заемат с тази чума, която убива портокалите и лимоните по света. "Много е мъчно да се изследва тази болест, тъй като бактериите, които я предизвикват, не оцеляват в лабораторна среда, а единствено в самото насекомо или в цитрусовото дърво ", акцентира Барнет.
Испания, която е шестият максимален производител на портокали в света, още през 2016 година приготви Национален проект за битка против чумата по цитрусовите насаждения. Той не разрешава категорично вноса в страната на дръвчета отвън Европейския съюз, а в рамките на Европейски Съюз всяко цитрусово дръвче би трябвало да има хигиеничен паспорт, който подсигурява, че идват от зони без чума.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР