Истинска чаршия от еснафски работилници ще се оформи под вековната

...
Истинска чаршия от еснафски работилници ще се оформи под вековната
Коментари Харесай

40 майстори окупират Етнографския музей

Истинска чаршия от филистерски работилници ще се оформи под вековната черница и към бухналите чемшири в двора на красивата Куюмджиева къща, където от през днешния ден занаятчиите ще се надпреварват да покажат своя мурафет. 40 майстори ще се включат в 13-ото издание на Седмицата на занаятите в Етнографския музей.

В рамките на деня ще бъде показан Еньовденски обред с плетене на венци и напяване на китки. В 18 часа пък ще бъде открита изложбата „ С мирис на билки -лековити и магични “ на Етнографския музей в Кюстендил.

За посетителите и гостите на музея Седмицата на занаятите е самобитна школа, посредством която искащите могат да се допрян до тайните на старите технологии. В спонтанните занаятчийски работилници искащите могат да опитат да изработят нещо сами или да бъдат подготвени в първите стъпки на занаята. За децата това е същинско странствуване към нови познания и умения, което сигурно ще бъде запомнено от тях. А измайстореното със лични ръце си има свое обаяние и магия.

Всеки от дните е избран за представянето на друг поминък с проява на майсторите. По обяд пък група за изворен фолклор ще показа танци и традиции. Ще бъдат извършени работилници по грънчарство, тъкане на колани от кори и ножарство.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР