Истината е, че БСП подкрепиха мерките срещу Русия. Това е

...
Истината е, че БСП подкрепиха мерките срещу Русия. Това е
Коментари Харесай

Валерия Велева: Гаф след гаф! Премиерът пак излъга! БСП не е подкрепила санкции срещу Русия

" Истината е, че Българска социалистическа партия поддържаха ограниченията против Русия. Това е доста по-трудно за тях, тъй като там от остарялото потомство имат вяра, че братската страна, без значение кой ръководи, е братска страна. "

Това съобщи министър председателят Кирил Петков по време на годишната среща на бизнеса с държавното управление на тематика " Мястото на България в новия свят - опасности и тактики ". На форума участваха и непознати посланици.

Думите на Кирил Петков освен не отговярят на истината, само че са откровена неистина, казана обществено, без никакво терзание.

Истината е, че Българска социалистическа партия не е подкрепила наказания против Русия.
Депутатите на левицата гласоподаваха " срещу " този текст в Декларацията на Народното събрание.

Припомням. Декларацията на 47-ото Народно заседание, която осъжда военните дейности в Украйна, се обсъждаше седем часа в Народното събрание на 24 февруари т.г. По експлицитното гледище на Българска социалистическа партия текстът се гласуваше точка по точка, защото левицата отхвърли да поддържа документ, в който има думата " наказания ".

Накрая депутатите на Българска социалистическа партия гласоподаваха " срещу " частта, в която се споделя: " България поддържа сътрудниците и съдружниците си в Европейски Съюз и НАТО при разисквания пакет от ограничения, в това число наказания за деескалация на спора ".

Забравил ли е това Кирил Петков, който присъстваше в залата от самото начало и персонално се опитваше да уговаря депутатите на Българска социалистическа партия да склонят за думичката " наказания "?

Помни ли какво одобри Народното събрание и кой по какъв начин гласоподава? Не е ясно!

В потока на несвързаните му мисли от през днешния ден той даже стимулира лъжата си като благодари на Българска социалистическа партия, че е подкрепила ограниченията против Москва макар любовта си към Русия.

" Благодаря на Българска социалистическа партия, че разграничиха любовта към Русия, която споделят огромна част от техните гласоподаватели, от глобите поради войната. Ние сме от страните, които поддържаме Украйна. Като ходя на срещата в Европейски Съюз, не се тормозя какво ще ми каже съдружният сътрудник ".

Учудващо е по какъв начин може по този начин брутално и безпардонно да се лъже от най-високото място в страната и то по подобен значим въпрос.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова продъни ушите на всички, като неведнъж акцентира, че Българска социалистическа партия е срещу войната, само че е срещу и наказания против която и да е от воюващите страни, защото те не дават резултат.

" Времето сподели, че наказания против Русия са нездравословни и за България, и за Европа и, както виждаме, стартира едно омекотяване – няма да има наказания за нефт, за газ, за съветски кораби, които придвижват енергоносители. Лидерите на Европа осъзнаха какво значат такива хард наказания, които се връщат като бумеранг против народите ".

Това изказване на ръководителя на Българска социалистическа партия, вицепремиер и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова е единствено от преди три дни - от неделя заран пред Българска национална телевизия.

В ефира прозвучаха безапелационните ѝ думи: " Водени от тези причини и терзания за България и за българския народ, ние се противопоставихме на глобите ".

Нещо повече, Нинова разясни, че и Европа, и сътрудниците от ръководещата коалиция към този момент стартират да се приближават до позицията на Българска социалистическа партия.

Тя цитира думи на самия Кирил Петков, който ден преди този момент разгласи пред " Политико ": „ Ние няма да подкрепим наказания, които България не може да понесе. “ Това накара Нинова даже да благодари " на нашите сътрудници за проявеното схващане. Ние от време на време сме коректив в обединението - показваме разнообразни отзиви, само че постоянно сме водени от държавния интерес ".

Къде в цялата тази поредност от безапелационни изказвания Кирил Петков видя " истината, че Българска социалистическа партия поддържа глобите "?

Вероятно в главата му е някакъв микс от думи, в които той не може да откри същинския смисъл.

Ясно е, че общественото държание на министър-председателя Кирил Петков е отвън надзор и не предстои на никакви пиарски ходове за избавление.

Ясно е, че той не държи на никакви сделки, че не признава и дори не познава същината на обстоятелствата и сипе откровени неистини, без да държи сметка за следствията.

Вече не може да се скрие, че Кирил Петков е цялостен имиджов и управнически неуспех на основателите си. Той към този момент не е потребен и за тях, тъй като не може да свърши това, за което ни го натресоха. Петков е първият министър председател на България, който се срина, преди кабинетът му да е навършил и 100 дни.

И в това има пояснение - политиката като публично занятие е прекомерно надалеч от неговата същност; той приема ръководството на страната като менажиране на бизнескорпорация; а стремежът му за себеизява се сблъсква челно с настройките и подготовката му за върховен общественик. Проблемът на България е, че тъкмо в тези буреносни времена има за министър-председател човек с демонстративна инфантилност. А пък не е време за избори...

Какво в този момент би трябвало да направи вицепремиерът и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, откакто министър председателят обществено излъга на нейн тил.

Ако опорвергае думите на Кирил Петков - става скандал в обединението и в страната. Почват пояснения, контраобяснения - наслада за опозицията, която към този момент е изправила гребен и това го потвърди последният конгрес на ГЕРБ.

Ако си замълчи - против Нинова незабавно ще скочи и вътрешната съпротива, и самата Българска социалистическа партия. Едните ще я заподозрат в задкулисие с Политическа партия, другите ще кажат: " Ти за какво ни съобщи? "

Истината е, че Кирил Петков съобщи Нинова. Дали го осъзнава, или не - нямам пояснение.

С държанието си обаче Кирил Петков залага същински мини в ръководството на страната - освен поради непознаване на държавните механизми, поради което влиза от гаф в гаф; освен поради високомерието си, което не търпи съвети; само че и поради тоталната комплицираност на мислите в главата му, което към този момент е проблем от друга сфера.

Но от ден на ден става проблем на цялата страна.

Дали ще броди по коридорите на Версай с чаша в ръка; дали ще дрънка пред Ердоган, че " поставя ново начало на отношениято с Турция " ; дали ще дефинира Русия като " една безиностранциа с ракети " ; дали ще обърка Толстой с Чехов; дали ще изреже фотографията на Ковачевски от общ кадър с Блинкен; дали ще разгласи, че на 3-ти март на връх " Шипка " са се водили боеве - каквото и да направи, където и да отиде, каквото и да каже, Кирил Петков твори единствено гафове. И избавление от тях няма!

В Анталия българският министър председател изправи против Ердоган, вицепрезидента на Турция и шефа на турското разузнаване съветничките в кабинета си Лена, Весела и Соня!?!

Петков просто не знае къде e и защо носи отговорност. Има бели полета в познанието, в културата, в връзката.

Но има и рискове - тъй като не знаем с тази объркана глава на раменете си какво ще си приказва Кирил Петков с Лаура Кьовеши, с Лойд Остин, с Камала Харис или с Урсула фон дер Лайен.

И какво ще произтече от това за страната?

П.П.
Докато пишех този текст излезе още една опашата неистина на премиера.
Пак пред бизнес-форума през днешния ден Кирил Петков се похвали, че " персонално имам удостоверение от Урсула фон дер Лайен, че в идващите няколко седмици тя ще пристигна тук и ще подпишем Плана на възобновяване и развиване на България ".

Още не изрекъл тези слова и от Брюксел пристигна тяхното опровергаване. Европейска комисия ни уведоми публично, че удължава още веднъж, за четвърти път, най-малко още с един месец интервала, в който ще прави оценка българския План за възобновяване и резистентност.
Което значи - първо, че нашият План (единствен в ЕС) още не е утвърден. Може да стане след месец, а може и да не стане.

Второ, евробюрократите може отново да ни го върнат, като вдянат какви безумия като цех за акумулатори, да вземем за пример, сме сътворили.

Трето, скорошното сключване на този План към този момент е мираж.

Четвърто, всичко това ни кара да създадем простичкия извод, че няма по какъв начин след няколко седмици Урсула фон дер Лайен да пристигна у нас.

И тук още веднъж изниква въпросът. Защо министър-председателят Кирил Петков лъже по този начин безконтролно?
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР