Истанбулски съд осъди петима турски журналисти на лишаване от свобода

...
Истанбулски съд осъди петима турски журналисти на лишаване от свобода
Коментари Харесай

Затвор за петима турски журналисти, съобщили за погребението на агент

Истанбулски съд осъди петима турски публицисти на отнемане от независимост поради репортаж, в който оповестяват за погребението на сътрудник от разузнаването, погубен в Либия, оповестява AFP.

Първоначално бяха подсъдими шестима публицисти, като прокуратурата искаше всеки от тях да лежи зад решетките 20 години поради това, че е нарушил Закона за разследващата активност и е разкрил държавна загадка, съобщи News.bg.

Съдебният състав обаче реши следното: Айдин Кесер, Ферхат Челик и Мурат Агирел, които работят в прокюрдския ежедневник Yeni Yasam, ще лежат в пандиза четири години и осем месеца поради нарушение Закона за разследващата активност. По същото обвиняване основният редактор на OdaTV- Барис Пехливан и репортерът Хулия Килинч ще прекарат зад решетките три години и девет месеца. Петимата публицисти бяха пуснати от ареста, до момента в който трае обжалването на втора инстанция.

Репортажът за който бяха наказани, бе излъчен през март тази година. В него бе разкрито дребното име на убития сътрудник и първата писмен знак от семейството му. Организацията " Репортери без граници " класира Турция на 154 място от общо 180 по независимост на печата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР