Истанбул празнува. Кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу спечели града на

...
Истанбул празнува. Кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу спечели града на
Коментари Харесай

Експерти: Фатално ще е за Ердоган да свали пак с процедурни хватки Имамоглу

Истанбул чества. Кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу завоюва града на Босфора. За повторно и с разлика от близо 800 000 гласа по отношение на Бинали Йълдъръм от ръководещата партия на президента Реджеп Ердоган.
Анализатори и специалисти регистрират сериозната смяна в политическата конюнктура в най-важния град за стопанската система на южната ни съседка. И разясняват, че ще е съдбовно за президента, в случай че се опита още веднъж да смъкна с процедурни хватки градоначалника на мегаполиса.
След 31 март решението на ЦИК бе една политическа злополука. Те не одобриха волята на народа. Но Имамоглу е претендент на Народната коалиция и ние бяхме спечелили с 14 000 гласа. Днес печелим с 800 000 гласа разлика и Имамоглу отново е кмет на Истанбул. Това съобщи в ефира на bTV Юксел Юксан, народен представител от турския парламент и отговарящ за изборите в област Байрампаша. По думите му това е волята на народа - освен на кюрдите, освен на турците.

Бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев описа, че са били приготвени благодарствени плакати за избора на Йълдъръм, само че кюрдските гласове са надвили и са имали опция да превъртят триумфа. Разликата от 15 000 гласа отива на 800 000 - това, че кюрдите не слушаха своя водач от пандиза и взеха решение да гласоподават, както и че имаше обединяване на антисистемните сили. Фатална неточност ще бъде с процедурни хватки Ердоган да в профил Имамоглу, уточни още специалистът. По думите на Керемедчиев сега Ердоган има доста външни фронтове, които е отворил.
Журналистът Мехмед Юмер сподели, че Имамоглу е победил Ердоган, само че не е победил режима му. Имамоглу няма да бъде незабавно първата точка в дневния ред на ръководещите. Все отново парата се изпусна. Ердоган доста мощно поляризира Турция и това беше нужно като клапа, като отдушник, само че външната политика ще бъде в дневния ред на Турция оттук-нататък, счита журналистът.

Нещо ново се случи в Турция, добави в ефира на Българска национална телевизия арабистът проф. Владимир Чуков. Той съобщи, че към половин милион спомагателни гласа е получил Имамоглу, като повече от половината са кюрдите. В последната седмица ние видяхме цялостен десант на кюрди в националния ефир. Те наклониха везната, разясни проф. Чуков. Ние видяхме големия стилен кюрдски избор. Но би трябвало да кажем, че към четвърт милион се въздържаха да гласоподават. А причините, с които бяха анулирани изборите от 31 март, бяха просто смехотворни, съобщи още специалистът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР