Испанското правителство възобнови вчера разговорите с каталунското регионално сепаратистко правителство

...
Испанското правителство възобнови вчера разговорите с каталунското регионално сепаратистко правителство
Коментари Харесай

Испанското правителство поднови разговорите с Каталуния

Испанското държавно управление възобнови през вчерашния ден диалозите с каталунското районно сепаратистко държавно управление след седем години, съобщи Агенция Франс Прес. Агенцията обаче отбелязва, че позициите на двете страни си остават диаметрално противоположни , макар този знак за разведряване.

Делегациите разговаряха близо четири часа в централата на каталунското районно държавно управление в Барселона в границите на двустранна комисия, която не се бе събирала от 2011 година Тя бе реактивирана с решение, взето на 10 юли на среща в Мадрид сред новия испански министър-председател , социалиста Педро Санчес и каталунския министър председател Ким Тора.

" Имаше съществени различия, само че да можем изразим обикновено обстоятелството, че имаме огромни различия, също е значимо ", акцентира след края на съвещанието на комисията ръководителят на делегацията на испанското държавно управление министърът на териториалната политика Меричел Батет .
 
 Каталунският районен министър по външните въпроси Ернест Марагал БГНЕС

" Имаме доста разнообразни разбирания за това какво е обикновено ", съобщи обаче каталунският районен министър по външните въпроси Ернест Марагал. Според него новият испански министър председател не е показал какъвто и да било план за споразумяване на спора .-->



Предвидено бе съвещанието на двустранната комисия да бъде отдадено на финансирането и вложенията в инфраструктура . Каталунската делегация обаче поискала да се приказва най-много за политика , отбелязва Агенция Франс Прес.

Сепаратистите в Каталуния упорстват да получат правото да провеждат референдум за самоопределяне на североизточната испанска област и да бъдат освободени каталунските водачи, които са в ареста за несполучливия опит за разединение на района през октомври м.г.
 

Испанското социалистическо държавно управление, сходно на предходния закостенял кабинет, обаче счита, че конституцията не позволява такова допитване , и отхвърля да се намеси в работата на правосъдната власт. То се надява да реализира ново съглашение за връзките с Каталуния , което да бъде подложено на референдум, отбелязва още Агенция Франс Прес.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР