Испанското правителство премахна днес първата политическа пречка пред приемането на

...
Испанското правителство премахна днес първата политическа пречка пред приемането на
Коментари Харесай

С месеци закъснение Испания отстрани пречка за приемане на бюджета за 2018 г.

Испанското държавно управление отстрани през днешния ден първата политическа спънка пред приемането на закъснелия бюджет за 2018 г, откакто си обезпечи парламентарна поддръжка от няколко политически партии, в това число от " Граждани " и районна групи като Баската националистическа партия (PNV), съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Десноцентристкото държавно управление на малцинството на премиера Мариано Рахой бе насила предходната година да отсрочи естественото приемане на бюджета, откакто PNV отдръпна поддръжката си в израз на митинг против метода, по който Рахой взема решение рецесията с отделянето на Каталуня.

Макар баската партия да съобщи, че няма да поддържа тазгодишния бюджет, до момента в който не бъде анулирано директното ръководство на централното държавно управление върху Каталуния, тя реши да разреши парламентарната процедура да стартира, откакто реализира съглашение с държавното управление за увеличение на държавните пенсии тази и идната година. Нужна за гласуването в Народното събрание беше и поддръжката на дребни партии от самостоятелните области Астуриас и Канарски острови.

Още компликации

Рахой ще би трябвало обаче добре да балансира, с цел да бъде признат бюджетът. Центристката партия " Граждани ", която стана директен съперник на Народната партия на Рахой и се употребява с високо публично доверие преди парламентарните избори, планувани за юни 2020 година, оказва напън върху държавното управление да поддържа твърда позиция по каталунския въпрос и да не приема повече претенции от Баската националистическа партия.

Приемането на бюджета от долната и горната камара може да отнеме към два месеца, което значи, че окончателното утвърждение може да е през втората половина на юни. Ако това въпреки всичко не се случи, съществува рискът от изключителни парламентарни избори в навечерието на локален избор и гласоподаване за парламенти в редица самостоятелни области, както и на европейски избори през 2019 година

Ще продължим да работим с групите, които ни поддържаха, за дефинитивно утвърждение. Но на фона на днешната първа стъпка, мисля, че можем да сме умерени оптимисти за стопанската система през идващите няколко години ", сподели пред кореспонденти Рахой.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР