Испанският зехтин е хит в износа. Най-важният американски пазар обаче

...
Испанският зехтин е хит в износа. Най-важният американски пазар обаче
Коментари Харесай

Испанският зехтин - жертва на наказателните мита на САЩ

Испанският зехтин е шлагер в износа. Най-важният американски пазар обаче се срина с 80 %. По време на ръководството на Доналд Тръмп беше от 25 %, въведено в отговор на дотациите на Европейски Съюз за Аirbus.

Смяната на администрацията в Белия дом до момента не е трансформирала нищо - митата към момента са в действие, написа Euronews, съобщи БГНЕС.

Скъпите артикули нямат този проблем – те не са толкоз чувствителни във връзка с ценообразуването и за тях клиенти постоянно ще се намерят. Не по този начин стоят обаче нещата с по-евтините артикули, които страдат поради нарасналите митнически цени.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Часове след приемането на " зелена светлина " от Световната...

„ Плановете ни за разширение се провалиха поради митата. Но ние се надяваме въпреки всичко да успеем да реализираме задачите си, когато те бъдат отстранени. Това ще отнеме известно време. Изгубихме доста пари за директни интервенции в Съединени американски щати “, показа Фернандо Гарсия де ла Круз – притежател на ферма с маслини и производител на зехтин.

Идеята за огромни вложения, които трябваше да трансфорат испанския зехтин в водач на пазара, се провалиха. Износът е понижен от 6 000 до 8000 тона на единствено 700 тона, а това има своите финансови последствия.

Поради неналичието на заобиколен експорт, т.е. покупки от други страни от Европейски Съюз, които по-късно изнасят в Съединени американски щати, икономическите загуби стигат до 4 милиарда евро.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Съединени американски щати ще вкарат антидъмпингово мито върху испанските маслини, като посочената от управляващите причина е,...

В същото време вносът на зехтин от Съединени американски щати се е нараснал с 19% през 2020 година За да не изгубят пазарен дял, доста испански експортьори съумяват да заобиколят обмитяването посредством бутилиране и търговия със зехтин от Тунис или Португалия. Вносът от Тунис се е нараснал със 700 %, а този от Португалия - с 850%.

Ако това не се промени, секторът на зехтина ще продължи да се свива, което е във щета на испанските производители. За тях производството става нерентабилно, което, от своя страна заплашва хиляди работни места в бранша на произвеждане на маслини, който е толкоз значим за Испания.

Производителите на маслини упорстват за дипломатически договаряния сред Испания, Европейски Съюз и новата американска администрация. Те желаят да бъдат отстранени колкото е допустимо по-скоро на тези повишени митнически цени, от които страдат испанските производител и предприятия. Те се възприемат като жертви на спор в региона на авиацията, към който нямат никакво отношение.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР