Испанският премиер Педро Санчес обяви въвеждането на извънредно положение и

...
Испанският премиер Педро Санчес обяви въвеждането на извънредно положение и
Коментари Харесай

И Испания обяви извънредно положение заради COVID-19, съпругата на премиера Санчес също е заразена

Испанският министър председател Педро Санчес разгласи въвеждането на изключително състояние и съвсем цялостна карантина в страната за период от 15 дни. На жителите се разрешава да излизат единствено, с цел да вървят на работа или на доктор, да купуват артикули от първа нужда или при форсмажорни условия. Рестриктивните ограничения влязоха в действие в събота късно вечерта. Силите за сигурност и даже въоръжените сили, в случай че е належащо, ще дават отговор за спазването им. От понеделник самолетните компании ще лимитират въздушния трафик в Испания с 50%, осведоми abc.es.

Премиерът предизвести, че битката с епидемията ще има съществено отражение върху стопанската система и даде обещание, че държавното управление му ще направи всичко по силите си, с цел да понижи икономическите вреди. Какви ще бъдат те, държавното управление ще разгласи във вторник. 

До момента в страната инфектирани с ковид са 6 391 души, умряли са 196 души. Сред инфектираните е и брачната половинка на испанския министър председател Педро Санчес - Бегоня Гомес.

„ Бегоня Гомес и министър председателят са добре, и двамата са в двореца Монклоа. Те следват превантивните ограничения, наложени от здравните управляващи “, се споделя в прессъобщението на испанското държавно управление. Заразата е била открита при проби на хора от обкръжението на Санчес, осъществени през последните часове.

Ограничено придвижване

Декретът не разрешава свободното придвижване на транспортни средства и хора в цяла Испания, с изключение на да купуват храна или медикаменти, да посещават здравни центрове и да вървят на работа. Правителството е сложило всички " цивилен и военни, обществени и частни " средства под командването на министъра на опазването на здравето за ръководство на рецесията и централизиране на грижите за засегнатите.

В допълнение, министърът на вътрешните работи може да реши да приключи придвижването на автомагистрали или сектори от тях заради съображения за публично здраве, сигурност или отмереност на придвижването или ограничение на достъп до избрани транспортни средства по същите аргументи.

Правителството разрешава на жителите да напущат домовете си с поредност от „ условия “, измежду които няма наредба за „ отиване на вечеря в къщата на другар или в свободното време “.

„ Хората няма да могат да отидат на тераса, в планината или на ски курорт “, изясни министър-председателят Педро Санчес.

Според кралския декрет е разрешено на хората да напущат домовете си, с цел да отидат и да се върнат на работа, да посещават здравни центрове, да купуват храна, медикаменти или артикули от първа нужда, да се грижат за хората, които се нуждаят от тях заради тяхната взаимозависимост или с цел да употребяват услугите на финансови или застрахователни лица. Това включва и потребности като разходка на кучето в парка.

Във всеки случай в държавния текст се загатват „ аргументи за непреодолима мощ или обстановка на потребност “ или „ всяка друга активност с подобен темперамент, съответно обоснована “ в случаите, когато е позволено да се напущат домове за попречване на разпространяването на ковид.

Всеки испанец в чужбина може да се върне в Испания, при изискване, че оправдае пребиваването си и от този миг ще ограничи придвижванията си в границите на изключенията, посочени в кралския крал декрет.

От понеделник самолетните компании ще лимитират въздушния трафик в Испания с 50%.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР