Испанският премиер Педро Санчес и неговият ирландски колега Лео Варадкар

...
Испанският премиер Педро Санчес и неговият ирландски колега Лео Варадкар
Коментари Харесай

Испания и Ирландия призоваха ЕК да преразгледа търговското споразумение с Израел

Испанският министър председател Педро Санчес и неговият ирландски сътрудник Лео Варадкар приканиха за " незабавно преразглеждане " на Споразумението за асоцииране сред Европейски Съюз и Израел , предупреждавайки, че Израел може да нарушава отговорностите си за съблюдаване на човешките права , залегнали в него, написа " Политико "

В писмо до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в сряда двамата водачи приканиха за " незабавен обзор на това дали Израел съблюдава отговорностите си, в това число според Споразумението за асоцииране сред Европейски Съюз и Израел, което зачита правата на индивида и демократичните правила като значителен детайл от връзките. "

Споразумението за асоцииране сред Европейски Съюз и Израел, което урежда комерсиалните връзки сред Европейски Съюз и Израел, датира от 2000 година Член 2 от съглашението гласи, че връзките сред страните " ще се основават на ценене на човешките права и демократичните правила ".

Ако се откри, че Израел е в нарушаване, съглашението би трябвало да бъде преразгледано , настояват Санчес и Варадкар.

" Ние сме надълбоко загрижени от влошаващата се обстановка в Израел и в Газа, изключително от въздействието, което продължаващият спор оказва върху почтени палестинци, изключително деца и дами ", споделят двамата водачи в писмото, с което POLITICO се срещна. " съставлява сериозна и непосредствена опасност, против която интернационалната общественост би трябвало незабавно да се изправи.

Намесата на водачите на Испания и Ирландия идва, до момента в който Европейският съюз се стреми да откри консенсус по войната Израел-Газа след офанзивите на Хамас от 7 октомври.

Унгария и Чехия не престават да блокират глобите против израелските заселници на Западния бряг , макар че висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел съобщи през декември, че глобите предстоят.

Както, по този начин и постановиха наказания на редица израелци през последните седмици поради действия на Западния бряг.
 Жозеп Борел предлага Съединени американски щати да понижат военната помощ за Израел
Жозеп Борел предлага Съединени американски щати да понижат военната помощ за Израел

Според него е спорно страните да вършат заявления, без да реализират нищо
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР