Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че ще поиска от Конституционния

...
Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че ще поиска от Конституционния
Коментари Харесай

Мариано Рахой: Референдумът за независимост на Каталуния е посегателство срещу Испания

Испанският министър председател Мариано Рахой съобщи, че ще изиска от Конституционния съд да анулира признатия през вчерашния ден закон за организирането на референдум за самостоятелност в Каталуния на 1 октомври, съобщи Ройтерс.

На конференция през днешния ден след изключително съвещание на държавното управление Рахой окачестви признатия в районния парламент на Каталуния закон като противоконституционен. Испанският министър председател съобщи, че референдумът би бил посягане против институционалния ред в Испания и Каталуния. По думите му сходно гласоподаване няма да дава отговор на демократичните условия и се закани, че то няма да се състои.

Испанската основна прокуратура заяви, че ще повдигне обвинявания против водещи фигури от каталунския парламент поради това, че са разрешили вчерашното гласоподаване. Пред кореспонденти основният прокурор Хосе Мануел Маса съобщи също, че е изискал от силите за сигурност да проверяват осъществяването на всевъзможни мерки от страна на каталунското държавно управление за производство на референдум. Това може да засегне да вземем за пример отпечатването на бюлетини и подготвянето на изборни секции.

Говорител на каталунското държавно управление разкритикува решението на испанските управляващи да подхващат правосъдни дейности против каталунски представители. По думите му те упражняват непрекъснат напън, само че все пак референдум на 1 октомври ще има.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР