Испанският премиер Мариано Рахой, който днес се яви като свидетел

...
Испанският премиер Мариано Рахой, който днес се яви като свидетел
Коментари Харесай

Испанският премиер Мариано Рахой: Не знам за черна партийна каса

Испанският министър председател Мариано Рахой, който през днешния ден се яви като очевидец в развой за огромна корупционна спекулация, включваща депутати от неговата партия, съобщи пред съда, че не е знаел за противозаконна скица за финансиране на неговата Народна партия и не е вземал никакви противозаконни пари, съобщи Ройтерс.

Рахой е първият настоящ испански министър председател, свикан в съда като очевидец. Делото е концентрирано върху изказвания за корупционна скица, включваща компании и локалните управи на дребни градове, само че то хвърли леке върху консервативната партия и породи изказвания, че тя има черна каса.

Запитан в съда дали е знаел за противозаконна скица за финансиране на предизборните акции в партията и за дарения на пари в брой от анонимни спонсори, Рахой беше безапелационен: "Изобщо не. Никога не съм чувал каквото и да било. Както към този момент съм заявявал - в никакъв случай не съм се занимавал с финансовите въпроси в партията ", сподели министър председателят.

Министър-председателят дойде с кола до съда в едно от предградията, заобикаляйки обидите на няколко десетки стачкуващи, които се бяха събрали пред постройката и скандираха: "Рахой - в Сото дел Реал " (затворът, където се намират множеството политици, наказани за корупция). Той зае мястото си в правосъдната зала малко след 10 ч. локално време и се закле да каже "истината, цялата истина и единствено истината ". Рахой застана на подиума на съдиите - вдясно от тях, а не в залата, където стоят нормално очевидците, което накара юриста на ищците да стачкува против специфичното отношение към премиера. Министър-председателят беше подложен неотложно на пресечен огън. Заседанието се излъчваше директно по публичната телевизия.

Делото, известно като "аферата Гюртел " - за подкупи, плащани на депутати и висши политици от Народната партия в подмяна на преференциални публични поръчки, преследва премиера от години. Това бе първият от дълъг низ кавги, които петнят Народната партия в последните повече от 20 години.

По делото, почнало през октомври 2016 година, има 37 подсъдими. Основните настоящи лица в него са предприемачът Франсиско Кореа и някогашният ковчежник на Народната партия Луис Барсенас - бивш доближен на Рахой. Процесът се отнася за действия, осъществени сред 1999 и 2005 година, и министър председателят не е измамен под отговорност.

Популярното наименование на аферата е игра на думи с немския превод на името на бизнесмена Кореа ( "correa " значи "колан " на немски - Guеrtel)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР