Испанският остров Ла Палма се превръща в лаборатория на открито

...
Испанският остров Ла Палма се превръща в лаборатория на открито
Коментари Харесай

Ла Палма се превръща в лаборатория на открито за учени от ця...

Испанският остров Ла Палма се трансформира в лаборатория навън за учени от целия свят, които желаят да изследват изригналия неотдавна локален вулкан Кумбре Виеха, съобщи Асошиейтед прес.
Ла Палма е част от Канарските острови.

Експертите идват, екипирани със специфични дронове и извънредно точни принадлежности. С помощта на спътници те проучват отделяните газовите излъчвания и потоците от разтопени скали.

Учените събират всичко, което виждат - от най-малките частици до " бомби от лава " с размерите на дини, изхвърлени като нажежени снаряди от една от най-мощните естествени стихии.

Вулканолозите работят с най-съвременните технологии, с цел да изследват от сушата, морето, въздуха и даже от космоса рядко протичащото се изригване.

Те се пробват да употребяват всички благоприятни условия, които Кумбре Виеха им дава, с цел да схванат по-добро процеса на вулканичното изригване: по какъв начин се образува, протича и завършва.

Въпреки огромния софтуерния и теоретичен напредък, откривателите могат единствено да проучват това, което се случва в подземния свят - там, където се образува магмата и употребяваното от хората съоръжение се разтопява. Най-голямата дълбочина, до която експерти съумяват да стигнат, откакто пробиват земната кора, е малко над 12 километра - героизъм, осъществен от руски учени през 1989 година

Изригвания като това на Кумбре Виеха се случват един или най-вече два пъти за едно потомство на Канарските острови. Някои от тях към момента усилват площта си поради магмата, натрупваща се изпод. Това се случва и с Ла Палма посредством формиране на полуострови от лава оттатък бреговата линия.

Освен че изследват самото изригване, учените се пробват да предвиждат процеса и степента, до която нанесените от естествената буря вреди биха могли да обиден хората.
Свързани вести Вулканът в Ла Палма остави над 7000 души без покрив и унищожи хиляди здания СНИМКИ Вулканът в Ла Палма заличи цялостен циментов цех СНИМКИ/ВИДЕО
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР