Испанският град Елче може да се похвали с мащабна гора

...
Испанският град Елче може да се похвали с мащабна гора
Коментари Харесай

Испанският град, в който има повече палми, отколкото хора

Испанският град Елче може да се похвали с огромна гора от палмови дървета, която е единствената по рода си в Европа и една от най-големите палмови гори в света.

В Елче има повече палми, в сравнение с хора. Според някои оценки сред 200 000 и 300 000 дървета тук се разгръщат в десетки овощни градини, показва Amusing Planet.

Палмовите дървета съществуват в региона от към 2500 години. Първите екземпляри евентуално са засадени през 5 в. пр.н.е. от картагенците, които се заселват в Югоизточна Испания.

Официалният ландшафт на палмовите горички със комплицирани напоителни системи, които съществуват през днешния ден, в началото е построен от мюсюлманите към края на 10 век, когато огромна част от Иберийския полуостров е под арабска власт.



От разстояние Palmeral, или палмовите горички, наподобяват като голяма гора, само че в реалност те са част от градския пейзаж.

Дърветата се засаждат в компактни овощни градини, най-много квадратни или правоъгълни, и оградени от огради от сухи палмови листа, а в някои случаи и от измазани стени.

В средата на овощната градина, заобиколени от палми, нормално се намират къщите на наемателите или притежателите на земята.

Повечето къщи през днешния ден са изоставени, защото овощните градини са закупени от локалния съвет. Някои от тях към този момент са публични паркове, където човек може да се отпусне, заобиколен от палмови дървета, и да слуша звука на водата, идваща през напоителните тръби.

Исторически видяно, овощните градини са засадени за селскостопански цели. Дърветата раждат фурми, а сянката, която дават, е от изгода за развъждането на зеленчуци.



С разрастването на града през 17 век някои от овощните градини са изсечени. Този развой се изостря от индустриалната гражданска война и построяването на железопътна линия през 19 век.

С течение на времето палмите губят своята селскостопанска роля, като през днешния ден са по-скоро ландшафтен и културен актив.



Признавайки културното им значение, през 2000 година ЮНЕСКО дефинира Palmeral за част от обектите на международно завещание.

Източник: Profit.bg.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР