Испанските социалисти се договориха днес да сътрудничат при съставянето на

...
Испанските социалисти се договориха днес да сътрудничат при съставянето на
Коментари Харесай

Испанските социалисти ще съставят правителство с крайнолевите

Испанските социалисти се договориха през днешния ден да сътрудничат при съставянето на държавно управление с крайнолявата партия Подемос, само че не оповестиха коалиция с тях, съобщи Ройтерс.

Социалистите завоюваха изборите през април, само че не получиха нужните гласове, с цел да ръководят сами и от този момент търсят разновидности да си обезпечат парламентарно болшинство, съобщи Българска телеграфна агенция.

Изпълняващият длъжността министър председател, социалистът Педро Санчес получи предходната седмица от крал Фелипе Шести мандат за сформиране на държавно управление. Вчера Санчес заплаши с нови избори, в случай че опозиционните партии блокират напъните му да сформира кабинет.

Днес Санчес се срещна с водача на Подемос Пабло Иглесиас. Но даже и дружно двете партии нямат болшинство в Народното събрание. След диалога със Санчес, Иглесиас изрази вяра пред публицисти, че срещата " може да се изрази в по-конкретно, прогресивно съглашение за ръководство ". Иглесиас желае Подемос да е част от ръководещата коалиция, само че Санчес до момента отхвърля концепцията.

Санчес ще има по-късно през днешния ден срещи с водача на десноцентристите от Сиудаданос Алберт Ривера и с ръководителя на Испанската национална партия Пабло Касадо.

Социалистите завоюваха през април 123 места в Народното събрание. Подемос имат 42. Мнозинството е от 176 места. Малките районни партии могат да запълнят дефицита, само че това ще наложи повече диалози, в това число евентуално с водачите на каталунските партии за самостоятелност на региона. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР