Испански капитан от военноморските сили е загинал в Антарктида, след

...
Испански капитан от военноморските сили е загинал в Антарктида, след
Коментари Харесай

Испански офицер загина при падане от кораб край остров Ливингстън

Испански капитан от военноморските сили е умрял в Антарктида, откакто е паднал случайно в морето от полярен научно-изследователски транспортен съд, оповестиха през вчерашния ден испанските военноморски сили, представени от ДПА.

Хавиер Монтохо Саласар е липсващ в петък от борда на кораба "Есперидес " край базата "Хуан Карлос Първи " на остров Ливингстън, където се намира и българската антарктическа база "Св. Климент Охридски ".

Тялото му е открито след шестчасово търсене и откарано в южния аржентински град Ушуая, откъдето ще бъде върнато в Испания.
Министърката на защитата на Испания Мария Долорес де Коспедал написа в "Туитър " съболезнования към околните на Саласар: "Цялата ми обич и поддръжка към фамилията и сътрудниците му ".

"Есперидес " е основен детайл от испанската полярна научно-изследователска стратегия. Корабът транспортира хора, в това число от българската експедиция, и материали до базите в региона от близо три десетилетия.

Броени часове преди трагичния случай, при извънредно тежки условия, на кораба съумяха да се качат с лодка от българската база, участниците в 26-ата Българска антарктическа експедиция Людмила Филипова, проф. Нуньо Перейра от Университета в Лисабон и двама откриватели от Република Турция - Мерт Безджиоуглу и Мехмет Бодур. Това заяви на страницата си във "Фейсбук " Българският антарктически институт, който също сервира своите съболезнования на фамилията и сътрудниците на капитан Хавиер Монтохо.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР