Испанската телекомуникационна компания Telefónica ще проведе общото си събрание на

...
Испанската телекомуникационна компания Telefónica ще проведе общото си събрание на
Коментари Харесай

Telefónica щедра на дивиденти през 2020-а, въпреки кризата

Испанската телекомуникационна компания Telefónica ще организира общото си заседание на акционерите през 2020 година идващия петък, на което една от главните точки на дневния ред ще бъде възнаграждението на акционерите, измежду които ще разпредели 2 млрд. евро тази година - повече от годишния БВП на 22 страни в света.

Компанията даде обещание да резервира бонусите и макар компликациите, произлизащи от пандемията на Covid-19, ще извърши този ангажимент, с атрактивно заплащане (около 10% дивидентна доходност).

През последните 5 години Telefónica е платила на своите акционери над 10 млрд. евро - цифра, която е еквивалентна на общата сума, която Министерството на финансите възнамерява да върне на данъкоплатците в тази акция за данъка върху приходите на физическите лица.

Кризата Covid-19 се отрази върху разпределението на дивидентите на множеството компании в Ibex, което се обуславя от обстоятелството, че тя принуди единадесет компании да анулират изплащането на дивиденти. Това са Amadeus, Arcelor, BBVA, Bankia, Bankinter, Cellnex, Ence, IAG, Meliá, Sabadell и Santander.

По този метод други девет са принудени да отсрочат решението си за погашение на целия или на част от дивидента си (Acerinox, Aena, Ferrovial, Grifols, Inditex, Indra, Mapfre, Mediaset, Merlin Properties). В допълнение, три компании са понижили сумата (Acciona, Caixabank и Colonial), до момента в който сдружение, записано на Ibex 35 потвърди, че към момента не разпределя дивиденти (MásMóvil).

Така единствено единадесет компании, в това число Telefónica, не престават да разпределят същия дял: ACS, Cie Automotive, Enagás, Endesa, Iberdrola, Naturgy, Red Eléctrica, Repsol, Siemens Gamesa, Telefonica и Viscofán.

В бранша, в който оперира Telefónica, към 30% от европейските далекосъобщителни компании са изплатили своите дивиденти. Те включват настоящите оператори във Франция (Orange) и Обединеното кралство (BT).

На 7 май във връзка представянето на резултатите за първото тримесечие на 2020 година изпълнителният шеф на Telefónica Жозе Мария Алварес-Пайет съобщи, че силата на компанията ще му разреши да поддържа дивидентната политика за акционерите.

" Рано е да се прави оценка степента на въздействието на пандемията, само че имаме няколко лоста за намаляване на евентуалните негативни въздействия. От една страна, ще продължим да управляваме вложенията и разноските, съсредоточавайки се върху стабилността на оперативния паричен поток. Също по този начин имаме със стабилен баланс и мощна ликвидна позиция “, сподели Алварес-Пайет.

" В последна сметка съпротивата и гъвкавостта на нашия бизнес модел и силата на нашата компания ни разрешава да поддържаме атрактивен дял за нашите акционери от 0,40 евро на акция. И ние продължаваме да работим по петте стратегически решения, оповестени в края на 2019 година с цел да създадем нашата компания още по-устойчива в бъдеще. Всичко това в комбиниране с към този момент оповестените или в развой на корпоративни интервенции ни разрешава да се надигнем пред несигурността ", сподели той.

Източник: elconfidencial.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР