Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) ще се опита да състави

...
Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) ще се опита да състави
Коментари Харесай

Испанските социалисти ще се опитат да съставят самостоятелно правителство

Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) ще се опита да сформира независимо държавно управление след създадените през вчерашния ден предварителни парламентарни избори. Това съобщи през днешния ден досегашният вицепремиер на Испания Мария дел Кармен Калво Поято, съобщи ТАСС.

"Смятаме, че можем да продължим да поддържаме тази формула, която сме почнали ", сподели Калво пред радио Кадена Сер.

Но Калво добави, че това не значи, че ИСРП не е подготвена да води разговор с други политически сили.

На създадените през вчерашния ден избори в Испания социалистите излязоха отпред с 29 % и получават 123 места в 350-местната долна камара на Народното събрание. Абсолютното болшинство е от 176 места. Тъй като социалистите го нямат, това значи, че те ще би трябвало да водят договаряния с други политически сили. В предишния парламент социалистите имаха 85 места, добавя Франс прес.

Един от вероятните съдружници е обединението Заедно можем, която получава 42 места в Народното събрание. В предходния парламент обединението имаше 67 места, напомня Франс прес. Нейният водач Пабло Иглесиас сподели, че е подготвен да води договаряния по въпроса за съставяне на държавно управление на левите политически сили.

В дясното пространство Народната партия губи повече от половината от депутатите си и ще има 66 места против 137 в предишния парламент. Десноцентристката партия Гражданите получава 57 места против 32 в досегашния парламент. Крайната десница Вокс получава 10 % и 24 места. За първи път от 80-те години крайнодясна партия ще участва в националния парламент, отбелязва Франс прес.

Опциите пред Санчес са няколко. Първата е държавно управление на социалистите, което ще бъде на малцинството. Това значи ръководство при 123 депутати и преговаряне с останалите по всеки един въпрос, добавя Франс прес.

Заедно с обединението на Иглесиас социалистите ще получат общо 165 места, т.е. с 11 места по-малко от безспорното болшинство от 176 места. Ако към това прибавим и поддръжка от дребните районни партии, измежду които баските националисти (6 места), това ще значи общо 175 места. В този случай Санчес ще бъде определен за министър председател, в случай че част от каталунските сепаратисти се въздържат при гласоподаване на втори тур по номинацията му. Така той публично няма да е бил подсилен от по-проблемните сепаратисти, откакто през последните месеци десницата не спираше да го укорява, че е бил техен "заложник ".

Каталунските сепаратисти получават в новия парламент 22 места против 17 в досегашния парламент. По-умерените измежду тях - Републиканска левица на Каталуния - имат 15 места. Съюз сред социалистите, тази каталунска партия и Заедно можем ще даде на Санчес 180 места. Но като цяло каталунските сепаратисти желаят референдум за самоопределянето на Каталуния - нещо, което Санчес продължава да отхвърля. Така че сходно болшинство може бързо да се разпадне.

Санчес може да се контракти за ръководство с либералите от Гражданите. Двете сили пробваха безрезултатно да се съюзят през 2016 година Ако в този момент договарянията съумеят, те ще имат 180 депутати общо. Но партията на Алберт Ривера отхвърля сходен пакт и със мощни позиции и с повече депутатски места тя не крие упоритостите си да стане един ден първата дясна партия в Испания. Санчес не изключва никакви разновидности, само че неговите деятели ясно му обявиха, че не желаят коалиране с Ривера.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР