Испанската прокуратура повдигна обвинение в подбуждане към бунт срещу уволнения

...
Испанската прокуратура повдигна обвинение в подбуждане към бунт срещу уволнения
Коментари Харесай

Повдигнаха обвинение срещу отстранените каталунски лидери


Испанската прокуратура повдигна обвиняване в подбудителство към протест против уволнения каталунски водач Карлес Пучдемон и други членове на разпуснатото държавно управление на региона, откакто районния парламент на Каталуния едностранно разгласи самостоятелност от Испания предходната седмица, съобщи Си Ен Ен.

Главният прокурор Хосе Мануел Маса сподели, че някогашните водачи, освободени от държавното управление на Мадрид в петък, са обвинени в "противодържавна активност, заграбване на средства и корист с власт". Сега съдът би трябвало да реши дали да допусне обвиняванията, заяви Агенция Франс Прес.

Прокурор Маса не назова поименно лицата, против които са повдигнати обвинявания, само че името на Пучдемон попада в лист в документ, направен от кабинета му.

Оповестяването беше направено в деня, когато държавни чиновници в Каталуния се върнаха на работа откакто испанското държавно управление пое ръководството над региона. Това беше предшествано от седмица на внезапни политически обрати в Каталуния.

Мадрид приключи краткотрайно районната автономност и наложи директно ръководство откакто в петък каталунският парламент в Барселона едностранно разгласи самостоятелност.

Активирайки за пръв път член 155 от конституцията, испанското държавно управление уволни каталунския водач Карлес Пучдемон, който беше отпред на политическия развой на приемане на самостоятелност.

Мадрид разпусна Народното събрание на Каталуния и насрочи предварителни избори на 21 декември.

Държавните чиновници, някои от които поддържат устрема към самостоятелност, трябваше да решат дали да се подчинят на решението на Мадрид или да не отидат през днешния ден на работа в символ на неуважение.

Също през днешния ден в Мадрид испанският вътрешен министър Хуан Игнасио Соидо ще се срещне с новия шеф на каталунската полиция Феран Лопес.

През почивните дни каталунската полиция популяризира писмо, в което упорства локалните служители на реда от Mossos d'Esquadra да останат неутрални. /БГНЕС, Агенция Франс Прес
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР