Испанската полиция съобщи, че е арестувала в Барселона писател и

...
Испанската полиция съобщи, че е арестувала в Барселона писател и
Коментари Харесай

Задържаха в Испания турски писател и журналист

Испанската полиция заяви, че е арестувала в Барселона публицист и публицист от турски генезис, търсен въз основа на издадена от Турция интернационална заповед за арест, съобщи Асошиейтед прес.

Говорителят на полицейската работа в Барселона Хосе Антонио Нин съобщи през днешния ден, че Хамза Ялчън е бил арестуван на летището в града на 3 август и сега е под арест в очакване на чуване за екстрадиция.

Йонатан Лундквист, началник на шведския клон на Репортери без граница, съобщи, че карцерът му е опит на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да покаже, че "може да доближи до всички сериозни гласове, даже и те да не са в страната ".

Лундквист уточни, че Ялчън е избягал в Швеция през 1984 година

Сега Испания следва да реши дали да го екстрадира в Турция, където "над 100 други публицисти са упрекнати от режима на Ердоган в сходни закононарушения ", означи Лундквист.

Хамза Ялчън има шведско поданство и е член на Съюза на шведските писатели, показват турски електронни издания. През 1979 година той е бил задържан в Турция за управление на крайнолява формация. В пандиза той прекарал шест месеца, след което избягал.

Повод за издадената заповед за арест, съгласно турски медии, станали заведени против него каузи в Турция поради две публикации в сп. "Одак ". Обвиненията против Ялчън са за агитация в интерес на незаконна оганизация и засегнатост на турския президент.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР