Испания временно задържа яхта за 140 милиона долара на руски

...
Испания временно задържа яхта за 140 милиона долара на руски
Коментари Харесай

Испания временно задържа яхтата на руски олигарх в Барселона

Испания краткотрайно задържа яхта за 140 милиона $ на съветски олигарх в Барселона през вчерашния ден. Два източника споделиха, че плавателният съд е благосъстоятелност на ръководителя на съветския държавен конгломерат " Ростех " Сергей Чемезов, който е съдружник на президента Владимир Путин, заяви Ройтерс.

" Днес иззехме - техническият термин е краткотрайно арестувана - яхта, принадлежаща на един от главните олигарси " в Русия, съобщи испанският министър председател Педро Санчес. " Става дума за яхта, която по наша оценка коства 140 милиона $ ", посочи той.

" Ще има и още ", добави Санчес, без да даде детайлности.

Сайтът за мониторинг на морския трафик Marine Traffic съобщи, че яхтите, свързани с двама други олигарси, които към момента не са глобени, също са закотвени в Барселона.

85-метровата суперяхта Valerie принадлежи на Сергей Чемезов - някогашен офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), който оглавява държавния конгломерат " Ростех ", споделиха два източника на Ройтерс. Плаващият под флага на Сейнт Винсент и Гренадини съд е регистриран на името на доведената щерка на Чемезов, Анастасия Игнатова, посредством сдружение на Британските Вирджински острови, съгласно публикация, оповестена предходната година вследствие на приключването на информация от " Документите Пандора ".

Западът наложи наказания на съветски милиардери, замрази държавни активи на Русия и отряза огромна част от корпоративния бранш на страната от световната стопанска система след нашествието в Украйна на 24 февруари.

На Чемезов бяха наложени наказания от Съединени американски щати през 2014 година и от Англия през 2020 година поради анексирането на Крим от Русия. Този месец той беше прибавен в описите със наказания на Съединените щати и Австралия. Американските наказания са ориентирани освен против шефа на " Ростех ", само че и против доведената му щерка, неговата брачна половинка и сина му.

Чемезов не е включен в последния европейски санкционен лист, само че Европейски Съюз наложи ограничения против него още през 2014 година

Яхтата е в Барселона от 9 февруари, съгласно Marine Traffic, и до през вчерашния ден е била в ремонт в корабостроителницата MB92.

Плавателният съд ще остане арестуван, до момента в който испанските управляващи потвърдят кой е притежателят му и дали той е включен в санкционния лист, заяви държавен източник.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР