Испания постави под блокада четири града, Франция затвори всички образователни

...
Испания постави под блокада четири града, Франция затвори всички образователни
Коментари Харесай

Коронавирусът по света: Испания постави четири града под карантина

Испания сложи под обсада четири града, Франция затвори всички просветителни институции - от яслите до детските градини, само че ще организира изборите през уикенда. Заразените във Англия евентуално са сред 5 и 10 хиляди души. " Дневник " следи онлайн разпространяването и резултатите на китайския ковид COVID-19 по света. За протичащото се в България четете тук.

Ключови моменти 09:59Испания сложи 4 града под карантинаИспания сложи през днешния ден четири града под карантина и разгласи ограничения за справяне с икономическите последици от епидемията от ковид, която хотелиерите в страната разказват като " цунами ", заплашващо оцеляването на бизнеса им, съобщи организация " Ройтерс ".

От 20 ч. по Гринуич четири града към село Игуалада - на 49 километра от Барселона, бяха изолирани за неопределен срок, след забележителното разпространяване на епидемията в региона, сподели началникът на районната полиция Едуард Салент пред публицисти. Това е първата сходна стъпка в Испания от началото на разпространяването на заболяването.

Първоначално ограниченията в Испания не бяха съществени, само че методът беше изменен, откакто инфектираните се усилиха. Забранени бяха полетите от Италия, учебните заведения и университетите ще бъдат затворени най-малко за две седмици, а свижданията в пандизите бяха лимитирани.

Към централните и районните здравни управляващи ще бъдат ориентирани спомагателни фондове, а цените на медикаментите и здравното съоръжение ще бъдат следени, финансова помощ ще получи и туристическият бранш.

Днес броят на смъртните случаи в Испания доближи 84 - нарастване с 80 на 100 единствено за ден. Лидерът на извънредно дясната партия " Вокс " Сантяго Абаскал заяви довечера в Туитър, че също се е заразил, съобщи ТАСС. Преди това позитивни проби дадоха двама депутати на " Вокс ".

Заразена е и министърът на териториалната политика и държавните служби Каролина Дариас, заяви през днешния ден държавното управление. По-рано позитивни проби даде и министърът на равенството Ирене Монтеро.09:58Ню Йорк забрани събираниятаАмериканският щат Ню Йорк ще забрани събирания на повече от 500 души, считано от 17 ч. през днешния ден, с цел да забави разпространяването на вируса, заяви губернаторът Андрю Куомо, представен от организация " Ройтерс ". Заведения, които са с потенциал от 500 души или по-малко, би трябвало да понижат потенциала си на половина, считано от на следващия ден, уточни Куомо.

Театрите на Бродуей в Манхатън ще би трябвало да стартират да съблюдават новите правила от довечера, сподели Куомо пред публицисти на конференция в град Олбъни.

Запитан дали това значи, че на процедура Бродуей ще бъде затворен, Куомо отговори " да ", съобщи ДПА. Плановите интервенции също ще бъдат анулирани, съобщи губернаторът и изясни, че това се прави за да не се претрупват болничните заведения.

Болници, старешки домове, публичният превоз и други институции ще бъдат изключени от новите разпореждания, акцентира Куомо. В щата Ню Йорк има над 300 случаи на новия ковид. К09:57Франция затвори от яслите до университетитеФренският президент Еменюел Макрон разгласи нощес, че детските и ясли и просветителната система - от детските градини до университетите, ще бъдат затворени от понеделник до ново разпореждане, с цел да се ограничи разпространяването на ковид, и прикани хората на възраст над 70 години да си стоят у дома, съобщи " Франс прес ".

Държавният глава съобщи, че това е най-тежката санитарна рецесия, която Франция претърпява от един век, и прикани всички французи да лимитират пътуванията си единствено в най-наложителен случай. В тържественото си послание към французите той заяви, че първият тур на общинските избори, очакван в неделя, все пак ще се състои.

Той заяви също, че ще предложи на американския президент Доналд Тръмп, който ръководи Г-7, изключителна самодейност за справяне с пандемията, който заплашва цялата международна стопанска система. Макар да прикани да се заобикаля националистическата реакция, Макрон призна, че затварянето на границите за ограничение на разпространението на ковид евентуално ще бъде належащо, само че би трябвало да се взема решение на европейско равнище, в съгласуваност сред 27-те от Европейски Съюз.09:55Заразените във Англия са евентуално сред 5 и 10 хил.Броят на инфектираните с новия ковид във Англия " евентуално " е сред 5000 и 10 000, съобщи през днешния ден държавното управление, обявявайки нови ограничения, с цел да забави пика на рецесията, съобщи организация " Франс прес ". Щом броят на доказаните случаи е 590, " евентуално сме някъде сред 5000 и 10 000 инфектирани в реалност ", съобщи научният консултант на държавното управление Патрик Валанс. " Ние сме на траектория, която ни демонстрира, че сме на четири седмици зад Италия и другите европейски страни ", добави той.

Британският министър председател Борис Джонсън разгласи прекосяване към нова фаза на проекта си за деяние, целяща да забави оптимално пика на рецесията, предстоящ след 10 до 14 седмици, до топлото време, за по-специално да облекчи натиска над здравните служби. " Това е най-лошата рецесия в публичното опазване на здравето за това потомство ", съобщи английският министър председател на конференция на Даунинг стрийт 10.

На този стадий не се планува възбрана на всеобщите събирания или затваряне на учебни заведения, добави той. По-конкретно държавното управление предлага в случай че някой покаже признаци, въпреки и леки, да се самоизолира за седем дни и да не набира номера за незабавна помощ, с изключение на при положение на утежняване на признаците.

Избирателната комисия заяви в " Туитър ", че е изпратила писмо до държавното управление с рекомендация да бъдат отсрочени за есента локалните избори, планувани за май, измежду които за кмет на Лондон.09:54ЕС и Лондон анулират преговоритеЕС и Англия анулират плануваните за идната седмица договаряния в Лондон. Това заяви Европейската комисия. Двете страни търсят други благоприятни условия за продължение на диалозите, в това число с видеоконференции, се добавя в известието.

Следващата седмица в Лондон се очакваше да се състои вторият кръг от договарянията за бъдещите връзки сред Европейски Съюз и Англия. Преговорите се планува да завършат до края на годината, когато изтича преходният период след отдръпването на английската страна от Европейски Съюз.

Вчера институциите на Европейски Съюз взеха решение да вкарат режим на работа в изискванията на зараза и да анулират или пренасрочат съвещанията, които не са незабавни. Повечето чиновници на институциите ще работят от домовете си.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (399)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР