Испания поема председателството на Съвета на Европейския съюз - от

...
Испания поема председателството на Съвета на Европейския съюз - от
Коментари Харесай

Испания поема председателството на ЕС, акцентита са реиндустриализация, екология, европейско единство

Испания поема председателството на Съвета на Европейския съюз - от 1 юли до 31 декември -в интервал на огромни провокации за държавите-членки и за Европейския съюз като цяло.

Министър-председателят на страната Педро Санчес, показа четирите си целта: поощряване на реиндустриализацията на Европа, екологичен преход, подсилване на обществения дирек и усилване на европейското единение.

Пред посланиците на двадесет и седемте държави-членки, които участваха на представянето, Санчес съобщи, че Испания поема ротационното председателство на Съвета " с признателност и примирение и с решителна упоритост да го трансформира в потребен инструмент, който усъвършенства живота на хората и доближава Европа още повече до нейните жители ".

Той акцентира, че Испания е " надълбоко проевропейска " страна и напомни, че за финален път тя е поела ротационното председателство през 2010 година Оттогава Европа е претърпяла финансова рецесия, Брекзит, най-тежката пандемия на предишния век и сегашния спор в Украйна, който е довел до повече бежанци и разселени лица, в сравнение с Първата международна война.

Испанският министър председател посочи също, че въпреки да има антиевропейски партии, които са придобили политическа тежест, даже наличие в институциите на Европейски Съюз, " Европа е била по-силна от всички тях, преодоляла е рецесиите и е излязла по-силна от всички тях ".

" Днес Съюзът е по-единен от всеки път ", съобщи Педро Санчес, след което се спря на многочислените промени, които настъпват в света, в това число смяната в интернационалния ред, границите сред технологиите и човечеството, метода на разбиране на демокрацията, ролята на обществения бранш, националните страни и правилата, които управляват икономическата активност и връзката ѝ с околната среда в изискванията на изключителна обстановка, обвързвана с климата, цитира думите му формалният уебсайт на испанското председателство.

" В епицентъра на всички тези промени е благосъстоянието на нашите съграждани: заплатите, работните места, равенството сред половете и свободата, която те ще имат в бъдеще ", продължи Санчес, който даде обещание да управлява испанското председателство, изхождайки от правилото на доближаване.

Испанското председателство е определило четири целта за своя учебен срок: поощряване на реиндустриализацията на Европа, екологичен преход, подсилване на обществения дирек и усилване на европейското единение.

Реиндустриализация на Европейски Съюз и гарантиране на неговата открита стратегическа автономност

Международната отвореност през последните седем десетилетия е била най-вече от изгода за Европейски Съюз и му е разрешила да доближи равнища на стопански напредък и обществено богатство, които не биха били постижими при протекционизъм. Тази отвореност обаче също по този начин улесни изнасянето на производства в стратегически браншове, като по този метод направи Европейски Съюз прекалено подвластен от трети страни в области като енергетиката, опазването на здравето, цифровите технологии и храните. Настъпващите сега геополитически, софтуерни и екологични промени ни дават опция да обърнем тази наклонност и да притеглим нови предприятия и работни места на европейска земя и да понижим външната си накърнимост.

За да реализира това, испанското председателство ще работи в две посоки. От една страна, то ще насърчи тези досиета, които подкрепят развиването на стратегически браншове и технологии в Европа, разширението и диверсификацията на комерсиалните ѝ връзки и укрепването на веригите за доставки, като обърне особено внимание на Латинска Америка и срещата на върха ЕС-СЕЛАК.

От друга страна, тя ще предложи далновидна, всеобхватна тактика за гарантиране на икономическата сигурност и световното водачество на Европейски Съюз до 2030 година, като обезпечи последователност и изчерпателност на работата на европейските институции и на пътната карта, контрактувана във Версай от 27-те държави-членки.

Напредък в екологичния преход и адаптирането към околната среда

За европейците ограничението на изменението на климата и деградацията на околната среда е освен правно и морално обвързване, само че и голяма опция. Ако го изпълним добре, зеленият преход ще ни разреши да понижим фрапантно зависимостта си от сила и първични материали, да понижим сметките си за електрическа енергия, да създадем фирмите си по-конкурентоспособни и да създадем близо един милион работни места единствено през това десетилетие.

Испанското председателство ще направи всичко допустимо, с цел да насърчи този преход. Ще работи за поощряване промяната на пазара на електрическа енергия, ориентирана към ускорение на внедряването на възобновими енергийни източници, понижаване на цените на електрическата енергия и възстановяване на стабилността на системата. Ще работи за ускорение на законодателните досиета, свързани с " Подходящ за 55 ", като да вземем за пример пакета за газа и водорода, както и регламентите за енергийна успеваемост. Освен това ще предизвиква ограниченията за понижаване на отпадъците и микропластмасата, създаването на устойчиви артикули и производството на екологични горива. Всичко това, с цел да може Европейски Съюз да продължи да води световната битка против изменението на климата и да го прави, като основава благосъстояние и нови благоприятни условия на цялата си територия.

Според испанския министър председател Педро Санчес, преход ще спести на Европа до 133 милиарда евро от вноса на изкопаеми горива до 2030 година и ще сътвори до един милион работни места, както и ще направи стопанската система ѝ по-конкурентоспособна.

Насърчаване на по-голяма обществена и икономическа правдивост

Европейски Съюз би трябвало да консолидира обществения дирек, с цел да трансформира Европа в континент и политически план с по-голяма обществена и икономическа правдивост, съобщи испанският министър председател, представяйки третия приоритет на председателството.

В бъдеще няма да е задоволително Брутният вътрешен продукт на Европа да пораства. Ще бъде належащо да се подсигурява, че генерираното благосъстояние е от изгода за всички жители и служи за възстановяване на техните благоприятни условия и витален стандарт. „ Нуждаем се от по-конкурентоспособна стопанска система, само че и от по-справедлива и по-грижовна “, декларира испанското председателство.

В сходство с това то ще се застъпи за установяването на минимални и общи стандарти за корпоративно данъчно облагане във всички държави-членки и ще се бори с укриването на налози от огромните мултинационални компании, което коства на Европейски Съюз 1,5 пункта от Брутният вътрешен продукт всяка година - т.е. толкоз, колкото се изразходва за жилища и запазване на околната среда. Ще работи и за уместно преразглеждане на многогодишната финансова рамка за интервала 2021-2027 година и за съответна промяна на фискалните правила, с цел да се преодолеят строгите икономии, да се увеличи прозрачността и да се съчетае устойчивостта на обществените финанси с вярното финансиране на екологичния и цифровия преход. Освен това ще упорства за разширение на правата на служащите в няколко области и за уязвимите групи като децата, дамите, страдащи от принуждение, и хората с увреждания.

Укрепване на европейското единение

В свят на неустановеност и възходящо геополитическо напрежение Европейски Съюз би трябвало да остане обединен. Ето за какво страните членки би трябвало да продължат да реализират прогрес в интеграцията и да създават принадлежности, които ще им разрешат да се оправят дружно с огромните провокации на нашето време.

За тази цел испанското председателство ще се застъпи за по-голямо задълбочаване на вътрешния пазар, довеждане докрай на банковия съюз и съюза на финансовите пазари, консолидиране и рационализиране на общите принадлежности, като да вземем за пример фондовете от последващо потомство на Европейски Съюз, по-ефективно и координирано ръководство на процесите на миграция и леговище, както и координирана поддръжка за Украйна и други прилежащи страни. Ще работим и за развиването на нашата обща еднаквост и полезности и за поощряване на нов стадий от развиването на европейския план, се споделя в известието, оповестено на уеб страницата на испанското председателство. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР