Испания подготвя програма за подпомагане на милиони младежи да напуснат

...
Испания подготвя програма за подпомагане на милиони младежи да напуснат
Коментари Харесай

Едва 16% от младите испанци живеят без родителите си

Испания приготвя стратегия за подкрепяне на милиони младежи да изоставен дома на родителите си и да наемат личен парцел, като им предложи изоставени или попаднали под забрана парцели, когато пазарът се срина преди десетилетие, съобщи Ройтерс, представена от " 24 часа ".

Повишаващите се цени на наемите са измежду главните тематики за локалните избори на 28 май и за парламентарните по-късно през годината. Едва 16 на 100 от младежите в Испания живеят независимо по отношение на 32 на 100 в Европа, по данни на изследователската организация " Обсерватория за равноправност " (Observatory of Emancipation).

Тази седмица държавното управление в Мадрид разгласи, че ще преобразува 50 000 парцела под забрана, държани от испанската " неприятна банка " " Сареб " (Sareb), в домове за отдаване чартърен на търпими цени.

Същевременно в Народното събрание беше контрактуван проектозакон, по силата на който да бъде натрапен таван на растежа на наемите в региони, където повишаването през последните месеци е било доста.

Министърът на стопанската система Надя Калвиньо разгласи, че държавното управление се пробва да усили броя на общинските жилища. В Испания те са едвам 300 000, или 3 на 100 от всички, по отношение на към 9 на 100 в Европейски Съюз като цяло.

" Младите, а и освен те, не могат да заплащат, с цел да наемат апартамент ", уточни Ракел Санчес, министърът, отговарящ за жилищното строителство, представяйки проекта за превръщане на " токсичните " активи на банка " Сареб ". " Смятаме, че мярката, която предлагаме, ще проработи, а готвим и други сходни ".

10 000 евро за всяко новородено, възнамеряват немските консерватори

Скъпите наеми са сериозен проблем на Балеарските и Канарските острови, както и по средиземноморския бряг на Испания, където парцелите, предлагани за малко наемане от туристите, доминират на пазара. В Малага, да вземем за пример, през първото тримесечие на годишна база наемите са поскъпнали с 20,4 на 100, а наличността е спаднала с 27 на 100, по данни на уеб страницата за търсене на парцели Idealista.com.

Според Антонио Гараменди, президент на испанската Асоциация на работодателите (CEOE), обаче проектозаконът е " популистки и интервеционистки " и няма да реши казуса с високите цени на наемите, а единствено " ще провокира противоположната реакция ".

Предлагането на парцели под забрана е по-скоро политика за привличане на гласове, а не решение на казуса с дефицита на жилища, защото множеството от тях се намират в така наречен " призрачни " градове, в които никой не желае да живее, споделя Хавиер Диас Искердо, заможен анализатор към банка " Рента 4 ". " Защо просто не ме улеснят да живеят в дом, който самичък избера ", пита той.

Банка " Сареб " беше основана през 2012 година, с цел да поеме над 50 милиарда евро под формата на недвижими парцели и други токсични активи от някогашните спестовни банки, банкрутирали под натиска на спукването на имотния балон в страната.

Макар и държавното управление да твърди, че ще обезпечи 50 000 жилища за отдаване чартърен, в действителност налични и подготвени да одобряват жители са не повече от 9000, твърди Ройтерс. В допълнение са посочени 112 имота, върху които могат да бъдат издигнати още 10 000 нови домове, а след това още 5000.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР