Испания отново предупреди, че ще блокира приемането на проекта за

...
Испания отново предупреди, че ще блокира приемането на проекта за
Коментари Харесай

Испания отново заплаши, че ще блокира приемането на проекта за Брекзит

Испания още веднъж предизвести, че ще блокира приемането на плана за Брекзит, в случай че в документа не бъде посочено по категоричен метод, че Мадрид ще има право на несъгласие върху всяка договорка сред Европейски Съюз и Англия, засягаща Гибралтар.

Асо изискването не бъде изпълнено, испанската страна счита да провали съвещанието на Европейския съвет, на което би трябвало да се утвърди съглашението с Лондон.

" Ако няма единодушие по това, явно съвещанието на Европейския съвет по-скоро няма да се състои. " - съобщи министър председателят на Испания Педро Санчес.

Мадрид упорства правото му на несъгласие да бъде записано точно в съглашението за Брекзит, а не в обособена политическа декларация.

Испанският държавен секретар по въпросите на Европейски Съюз Луис Налдо заяви, че останалите 26 страни-членки, както и представителите на Англия са приели това изискване. Но испанското държавно управление упорства за документално удостоверение от страна на Лондон.

Днес английският министър председател Тереза Мей ще се срещне с ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, само че не се чака изискването на Испания да бъде обсъждано.

По-рано Лондон от своя изключи опцията да се нанасят промени в проектодоговора за Брекзит. В него е включен протокол за Гибралтар, регулиращ придвижването на хора, правото на лов на риба и данъчни въпроси.

Мадрид обаче се базира на член 184 от документа, в който става дума за бъдещите връзки сред Англия и Европейски Съюз, само че Гибралтар не се загатва.

Испанското държавно управление упорства преди сключването на всяка засягаща Гибралтар договореност сред Лондон и Брюксел, първо да има съглашение сред Мадрид и Лондон.

Гибралтар минава под английска пълномощия през 1713 година по силата на Утрехтския кротичък контракт. След това Испания на няколко пъти се пробва да си върне тази територия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР