Испания дава гражданство на самоизгнаната иранска шахматистка Сара Хадем

...
Сара Хадем, иранската шахматистка, която избяга в Испания, след като
Коментари Харесай

Сара Хадем, иранската шахматистка, която избяга в Испания, след като се състезава в международен турнир, без да носи задължителен хиджаб в знак на солидарност с масовите протести у дома, е получила испанско гражданство, според министър от правителството.

„В отговор на изключителните обстоятелства относно г-жа Сарасадат Хадемалшарие, току-що й предоставих испанско гражданство“, каза министърът на правосъдието Пилар Льоп в сряда, цитиран в Официалния вестник на държавата (BOE). Той използва пълното име на Хадем.

26-годишен гросмайстор по шах, Хадем участва в събитие от Световната купа в Казахстан през декември 2022 г., без да носи забрадка, която е задължителна за жените в Иран.

Както тя обясни в интервю за информационната агенция AFP през февруари, тя направи това в подкрепа на протестното движение, което избухна в Иран след смъртта на Махса Амини в полицейския арест през септември миналата година.

22-годишната Амини беше арестувана от полицията за морал в Техеран за предполагаемо нарушаване на строгия дрескод за жените в страната.

Роднина предупреди Хадем, че ще бъде арестувана, ако се върне в Иран.

Тя реши да пътува до Испания през януари със съпруга си, филмовия режисьор Ардешир Ахмади, и техния 10-месечен син Сам.

Те получиха право на пребиваване в Испания чрез схема за „златна виза“, след като инвестираха най-малко 500 000 евро (556 000 долара) в собственост.

През януари тя се срещна с испанския премиер Педро Санчес, с когото изиграха партия шах.

„Колко много научих днес от жена, която ме вдъхновява“, каза Санчес в социалните медии, след като прие Хадем в официалната си резиденция, двореца Монклоа.

„Цялата ми подкрепа за жените спортисти. Вашият пример допринася за един по-добър свят“, добави той.

От иранските спортистки се изисква да спазват стриктния дрескод на ислямската република за жени, главно като покриват главите си, когато представят страната си на международни събития.

Тя каза, че е започнала да мисли да се премести в чужбина след раждането на сина си.

„Започнах да оценявам живота на място, където Сам можеше да излезе на улицата и да играе, без да се притесняваме, и много подобни неща. Испания се очертава като най-добрият вариант, мислейки за Сам“, каза тя.

Хадем е на 771-во място в света, според уебсайта на Международната шахматна федерация, и на 9-то място в Иран.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР