Испанецът Карлос Родригес Кано донесе втора поредна етапна победа на

...
Испанецът Карлос Родригес Кано донесе втора поредна етапна победа на
Коментари Харесай

Испанец грабна победата в 14-ия етап от Тур дьо Франс 2023

Испанецът Карлос Родригес Кано донесе втора поредна етапна победа на тима на Инеос в Обиколката на Франция, триумфирайки в 14-ия стадий от конкуренцията, който бе с дължина от 150,4 км от Анемас до Морзин льо Порт дю Солел.

22-годишният Родригес пресе първи финалната линия, възползвайки се по най-хубавия метод от борбата, в която се бяха вкопчили двамата съществени кандидати за победа в генералното класиране - датчанина Йонас Вингегор (Йъмбо-Висма) и словенеца Тадей Погачар (Обединени арабски емирства).

Етапът №14 от тазгодишния Тур дьо Франс, който бе с оптималните пет звезди за компликация и денивелация от над 4000 метра, стартира със серия от рухвания. На 10-ия километър след началото се случи всеобщо рухване, при което пострадаха десетки колоездачи, а няколко даже отпаднаха, като трябваше да бъдат извозени с коли за спешна помощ. Това докара и до неутрализация на надпреварата за към 20 минути. След подновяването му последваха още няколко рухвания до 30-ия километър, довели до още отпадания.

Големи разкъсвания в групата обаче по този начин и не настъпиха и кандидатите Вингегор и Погачар стояха един до различен и напълно покрай челото на колоната. Малко по-малко от четири километра преди края на последната височина " Кол дьо Жу План " и към 16 километра преди финала двукратният първенец Погачар направи офанзива. Той обаче съумя да се откъсне със напълно малко пред защитаващия купата си и водач в генералното класиране Вингегор. Около 1,5 километра преди финала на височината Вингегор застигна Погачар и двамата започнаха тактичност на изчакване. Точно на последния завой на височината Вингегор нападна и взе осем бонус секунди за прекосяването си пръв против единствено пет секунди бонус за Погачар.

На последвалото втурване и двамата караха прекомерно консервативно, което разреши на Карлос Родригес да излезе на напред във времето. Испанецът съумя да ги задмине и в последна сметка да приключи с време от 3:58.46 часа

На пет секунди след него финала пресякоха Погачар и Вингегор, като словенецът взе шест
бонус секунди против четири за датчанина, който остана трети.

Така, на върха в генералното класиране разбъркване не настъпи, само че носителят на " жълтото трико " Вингегор добави още една секунда преднина и към този момент има задатък от 10 пред Погачар.

Родригес излезе трети в общото нареждане на 4:43 минути от Вингегор и с една секунда задатък пред австралиеца Джай Хиндли (Бора-Хансгрое), който обаче пострада съществено още при първото рухване на десетия километър от стадия. Хиндли приключи стадия 6-и на закъснение от1:46 минути зад Родригес. Пред него се пък подредиха британецът Адам Йейтс (ОАЕ) на 10 секунди от спечелилия и американецът Сеп Къс (Йъмбо-Висма) на 57 секунди от Родригес.

С днешното си показване на " Жу План " Вингегор съумя да поведе и в класирането при катерачите. Той има 54 точки, колкото и американецът Нелсън Паулес (Едюкейшън-ИйзиПоуст), който досега носеше " бялото трико на червени точки ". При спринтьорите безапелационен водач и притежател на " зеленото трико " остава белгиецът Яспер Филипсен от Алпецин-Декьонинк.

110-ото издание на Обиколката на Франция продължава в неделя с още един стадий в Алпите. Той е с дължина от 179 километра от Льо Гец до Сен Жерве Мон-Блан, като предлага пет категоризирани изкачвания и още най-малко седем некатегоризирани.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР