Ислямистката групировка Ислямска държава (ДАЕШ) пое отговорност за двата взрива

...
Ислямистката групировка Ислямска държава (ДАЕШ) пое отговорност за двата взрива
Коментари Харесай

Ислямска държава пое отговорност за атентата в Пакистан

Ислямистката формация " Ислямска страна " (ДАЕШ) пое отговорност за двата гърмежа в Пакистан. Това тя направи в известие в канала си в Telegram на 7 февруари, оповестява Агенция Франс Прес.

Организация на обединените нации изрично осъди бомбените офанзиви в Пакистан в навечерието на изборите Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш изрично осъди смъртоносните бомбени офанзиви в сряда в югозападен Пакистан, сподели неговият представител. Той добави, че те са ясно свързани с изборите, които се организират на идващия ден.

" Остро осъждаме ужасяващите офанзиви и бомбените детонации, които видяхме по-рано през днешния ден, които убиха доста, доста хора и раниха доста повече ден преди изборите и явно са свързани с изборите ", сподели представителят Стефан Дюжарик.
 Две детонации убиха 26 души в деня преди изборите в Пакистан
Две детонации убиха 26 души в деня преди изборите в Пакистан

Имран Хан прикани последователите си да останат пред изборните секции след гласуването

Припомняме, че две детонации покрай офисите на претендентите за изборите в пакистанската югозападна провинция Белуджистан убиха 26 души и раниха десетки , оповестиха локални управляващи в сряда, което породи опасения за сигурността в навечерието на изборите в четвъртък.

Изборите в Пакистан се организират на фона на възходящите офанзиви на бойци през последните месеци и , спечелилият в последните национални избори, който доминираше в заглавията макар икономическата рецесия и други проблеми, заплашващи страната, разполагаща с нуклеарно оръжие.

Властите оповестиха, че ускоряват сигурността в изборните секции.

Първото нахлуване, при което починаха 14 души , беше осъществено в офиса на самостоятелен претендент в изборите в района Пишин. Втората детонация стана в Кила Сулифа, град покрай афганистанската граница. Тя е избухнала покрай офис на " Джамият Улема Ислам (JUI), религиозна партия, която преди този момент е била обект на бойни офанзиви, съгласно министъра на информацията на провинцията.

Най-малко 12 души са починали там , а 25 са ранени , сподели той.

Няколко групи, в това число пакистанските талибани и сепаратистки групи от Белуджистан, се опълчват на пакистанската страна и направиха няколко набези през последните месеци.
 Екстремисти убиха 10 служители на реда в Пакистан
Екстремисти убиха 10 служители на реда в Пакистан

При нахлуване против полицейски сектор

" Избирателната комисия изиска от основния секретар и генералния контрольор на Белуджистан незабавни отчети и ги инструктира да подхващат дейности против тези, които стоят зад събитията ", сподели в изказване представител на изборната комисия.

Атаките пристигнаха, когато политическите партии завършиха акцията в деня за размисъл, очакван от изборните правила.

Намиращият се в пандиза някогашен министър председател на Пакистан Хан по-рано прикани поддръжниците си да изчакат пред изборните секции, откакто гласоподават , до момента в който съперничещите политически партии проведоха огромни манифестации, с цел да отбележат края на предизборната акция.

Всяко широкомащабно събиране на поддръжници на Хан покрай секциите може да увеличи напрежението, защото смятат, че военните в страната правят " репресии " против него и партията му, която е лимитирала предизборната акция. Военните отхвърлят да се намесват в политиката.
 Пакистан решен да организира изборите
Пакистан решен да организира изборите

Въпреки възходящата вълна от принуждение в страната

Фаворитът на изборите Наваз Шариф поведе голям протест в източния град Касур, дружно с брат си, някогашния министър председател Шехбаз Шариф, който се кандидатира в този изборен регион.

Поддръжници на съперничещата Пакистанска национална партия също се събраха в южния град Ларкана, водени от Билавал Бхуто Зардари, който може да играе решаваща роля, в случай че никоя партия не получи задоволително парламентарни места, с цел да сформира държавно управление.

Бившият външен министър и наследник на убития министър председател Беназир Бхуто подлага на критика съперниците, в това число Шариф, за " компрометиране на сигурността и стопанската система на страната " по време на техния мандат.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР